Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Detta är en annons
Annons

Kontanterna fortsätter försvinna

/

Kontanterna fortsätter att försvinna i rask takt. I juni i år fanns tre miljarder kronor mindre än i juni förra året, enligt Riksbanken.
– Och vår bedömning är att efterfrågan på kontanter fortsätter att minska, säger Susanna Grufman, chef för Riskbankens enhet för kontanthantering.(TT)

Det går fort utför med kontanterna i Sverige. Toppåret 2007 fanns kontanter för 109 miljarder kronor i Sverige. I juni i år hade kontantmängden krympt ihop till 78 miljarder kronor.

Allt fler köp görs med kort, mobilbetalningar eller via internetbanken. En del affärer tar inte ens emot kontanter längre, utan accepterar enbart kortköp.

När Riksbanken 2013 drog in äldre 50- och 1 000-kronorssedlar minskade kontantmängden rejält.

I höst inleder Riksbanken också det största utbyte av sedlar och mynt som någonsin genomförts i Sverige. Då är det troligt att kontantmängden tar ytterligare ett hopp nedåt. Alla nuvarande kontanter, utom 10-kronan, blir ogiltiga de närmaste åren.

– Eftersom det nu handlar om mindre valörer - 20- och 50-kronorssedlar - och mynt som folk har sämre koll på, blir det antagligen en mindre andel som kommer in, säger Susanna Grufman och rekommenderar att man betalar med sina sedlar och mynt i god tid innan de blir ogiltiga.

Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons