Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Detta är en annons
Annons

Kräftor kräva vissa viner

/
  • Öl och nubbe hör till kräftfesten för de flesta. Men vita viner med pigg syra passar också bra till kräftorna och lite restsötma är inget problem i sammanhanget.
  • Passande dryckesval till kräftorna för den som hellre dricker vin än öl till de dillkokta skaldjuren.

De flesta väljer nog av tradition öl och nubbe till de dillkokta kräftorna. Men vår vinexpert Sune Liljevall tipsar, för den som till exempel inte gillar öl, om några passande vita viner till de delikata skaldjuren.

Dags igen för dillkokta kräftor – och till dessa passande drycker. Av tradition har det varit öl och brännvin som gällt i kräftans vänkrets. Förståeligt nog, då det historiskt är dessa drycker som producerats i Sverige. Men visst går det även att dricka vin till kräftorna.

Rödviner går dock fett bort, där krockar tanninerna (strävheten) med sältan och sötman i skaldjuren och vinet förvandlas till ett strävt, magert skelett.

Om en västerbottenpaj följer efter kräftorna så kan dock möjligen rödvinet plockas fram.

Vita syrafriska viner utan fatinslag fungerar bra till kräftorna. Viner på riesling, grüner veltliner och sauvignon blanc är till exempel bra val. Man behöver här inte heller satsa på några mer exklusiva viner då dillspadsörplandet ändå tar död på de mer subtila nyanserna som man betalat extra för. Men hög citrusfrisk syra balanserar fint både sältan och den lilla sötman i kräftorna. Och vinerna kan även utan problem ha lite restsötma som i halvtorra tyska viner. I tabellen nedan tipsar jag om ett antal i mitt tycke utmärkta vita vinval till kräftorna. Och kom ihåg att det går utmärkt att sjunga dryckesvisor även utan nubbeglas och öl.

Bra vinval till kräftorna

Soleado Verdejo Organic 2014, Rueda, Spanien (6043) 69 kr

Fräscht limefriskt vin med stråk av nässlor, gräs och mineraler som går fint ihop med dillaromerna. (Ekologiskt)

Leth Duett Riesling Grüner Veltliner Trocken 2014, Österrike (4587) 79 kr

Stående fynd till fisk och skaldjur av alla slag – även till kräftorna.

Exponerar syrapigga toner av mogen citrus med inslag av nektar i den balanserade torra smaken.

Hardys Nottage Hill Riesling 2014, Australien (16426) 79 kr

Ett stramt och citrusfräscht torrt vin med grape, päron och mineraler i smakbilden.

Pessoa da Vinha Vinho Verde 2013, Portugal (nr 2507) 79 kr

Härligt citrusfriskt, lätt (endast 10,5 %), något spritsigt och försynt päronfruktigt vin. Kan fungera fint till kräftorna.

Dr L Riesling 2014, Mosel, Tyskland (7218) 85 kr

Här finns en påtaglig sötma i den fruktiga och honungstonade smaken, men den vägs föredömligt upp av en citruslik frisk syrlighet som balanserar kräftornas sälta.

Kloster Eberbach Riesling Kabinett 2014, Tyskland (5810) 99 kr

Ett halvtorrt, solmoget fruktigt rieslingvin av god klass och vars sötma balanseras fint av en påtagligt frisk syra.

Boxalternativ

Monti Garbi Soave 2014, Italien (2078) 3 liter/219 kr

Ett av de allra bästa vita lådvalen över huvud taget och väl passande till de dillkokta skaldjuren.

Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons