Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Detta är en annons
Annons

Han skriver bok om lasarettet i Härjedalen

/
  • På andra våningen låg operationsavdelningen på det som tidigare var Svegs länslasarett.

Författaren Mats Haldosén sätter nu tänderna i Härjedalens sjukhushistoria. Det ska bli en jubileumsbok om Svegs lasarett.
– Klart det roligaste jag skrivit, säger han.

Den sjunde oktober 1924 invigdes det som i dag är Svegs hälsocentral. Då var det ett länslasarett som senare blev Svegs sjukhus. Planen är att boken ska vara klar lagom till 90-årsjubileet i höst.

– Det blir minst 200 sidor och en mängd bilder där man i kronologisk ordning får följa sjukhusets historia genom ett stort antal berättelser, säger Mats Haldosén.

Just berättelserna blir en röd tråd i boken. Alla personalkategorier finns med, från baderskor, eldarna, blodlab, Svegs BB, operationsverksamheten och ambulansförare till läkare och annan vårdpersonal som arbetat på lasarettet genom dess historia.

Mats Haldosén samlar även på patienters och privatpersoners berättelser. Här behöver han hjälp.

– Det är viktigt att påpeka att Svegs länslasarett och senare Svegs sjukhus betjänade hela Härjedalen. I dag ser organisationen annorlunda ut men så var det på den tiden. Nu vill jag gärna ha hjälp att hitta fler historier från privatpersoner som har anknytning till lasarettet och sjukhuset. Jag vet att det finns, det gäller bara att folk hör av sig, säger han.

Det är Mats Haldoséns andra bokprojekt under en tolvmånadersperiod. Med stöd från kommunen, arbetsförmedlingen och Jämtlands läns länskultur har han redan författat en bok om Svegs Hembygdsgård. Boken om lasarettet finansieras inom ramen för samma projekt.

– Genom privatpersoners berättelser får man en uppfattning om hur det verkligen var förr i tiden. Det är viktigt att de som går och bär på levande historia ser till att det kommer ner på pränt, säger Mats Haldosén.

Annons

Läs mer i appen

Superlokalt. Superenkelt. Ladda ned vår app nu och kom ännu närmare dina nyheter

Ladda ned
Annons
Annons