Annons

Annons

Annons

Härjedalen

De har länets bästa köttdjur

En av landets bästa Aberdeen Angusbesättningar finns i Ljusnedal. Det menar LRF Jämtland och föreningen Jämtlands nötköttsproducenter.

Lantbrukarnas riksförbund, LRF Jämtland och föreningen Jämtlands Nötköttsproducenter har utsett vinnaren av den årliga utmärkelsen Årets Nötköttsproducent. Vinnaren år 2009 är Nils-Göran och Nina Nilsson, Ljusnedal.
– Klart man känner sig hedrad och glad över att bli uppmärksammad. Men det kanske låter lite väl storstilat att vi har så fina djur, men det är väl bara att ta åt sig, säger Nils-Göran Nilsson.
Nina och Nils-Göran är den tredje generationen i släkten som ser till att det är djur på gården Storhagen i Ljusnedal. Det var dit Nils-Görans farmor Anna och farfar Nils flyttade 1957 när sjön Lossen dämdes upp. Sedan tog Nils-Görans föräldrar Rut och Lennart över.
– Och nu är det vi kämpar på och det lär vi fortsätta med ett bra tag till, säger Nils-Göran.
Förut var det mjölkkor som muade på gården. Efter 22 år som mjölkbonde satsade Nils-Göran på köttdjur.
– Jag började känna av allergi och dessutom gillade jag inte de nya EU-reglerna. Det var bättre att satsa på köttdjur.
Året var 1994 och han provade sig fram under några år innan han hittat en ras som trivdes med den typ av fjällbete som bjuds runt Ljusnedal.
Han fastnade för rasen Aberdeen Black Angus som dessutom ger riktigt bra kött.
– Mycket snälla djur och de fungerar bra på fjällbete, och de mår riktigt gott när de får gå fritt under sommaren.
Och han och Nina har bevisligen lyckats bra med aveln. I dag finns 80 välmående fina djur ute på ägorna.
– Nils-Göran har gjort ett kanonjobb för att få fram de djur som vi i dag har, säger Nina.
Det tycker även LRF och Jämtlands nötproducenter som menar att Nils-Göran och Nina Nilsson har jobbat målmedvetet och framgångsrikt och har idag en av landets bästa Aberdeen Angusbesättnigar.
”Tillsammans med andra nötköttsproducenter och Härjedalens Hotell- och Restaurangförening arbetar de med utveckling av ett koncept för lokal mat i Funäsdalen. Besättningen med ett sjuttiotal moderdjur betar på drygt 300 ha fjällmark och bidrar därmed starkt till att hålla kulturlandskapet i Härjedalen öppet. Paret har lyckats kombinera jordbruk, förädling och turism på ett föredömligt sätt och utses därför till årets nötköttsproducent i Jämtland 2009”.

Nina och Nils-Göran Nilsson i Ljusnedal har en av landets bästa Aberdeen Angusbesättningar.


Håkan Persson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan