Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Härjedalen

Anders Thunell – spelmannen som stressar av vid teleskopet

Svegsbon Anders Thunell drömmer om att föra vidare Härjedalens folkmusik till nya generationer och andra platser. Själv spelar han fiol så ofta han kan, när han inte bygger på sitt observatorium där han i vinter ska utforska universums hemligheter.

– När jag hittar något jag intresserar mig för kör jag fullt ut, berättar musikern och astronomientusiasten Anders Thunell som beskriver sig själv som en impulsiv extremmänniska. Foto: Jenny Eriksson

Annons

Anders Thunell växte upp i Linsell och flyttade till Östersund efter gymnasiet för att studera till programvaruingenjör. Ett sommarvikariat på HMAB fick honom emellertid att avbryta studierna och nu bor han i Sveg sedan tio år tillbaka.

Han blev gripen av fiolkonsten för första gången när han som liten pojke besökte en teaterföreställning på Linsells bygdegård. Musiken i uppvisningen var så häftig att Anders som elvaåring övergav tvärflöjten och började ta fiollektioner i den kommunala musikskolan. Verksamheten var på den tiden mycket populär bland traktens ungdomar.

– Vi fyllde en busslast med en blåsorkester, stråkar och sångkörer, säger Anders när han beskriver de årliga julturnéerna som anordnades. Kanske var det för att det inte fanns så många datorer då?

Annons

Från starten i musikskolan och fram till slutet av gymnasiet spelade han nästan varje dag, när han inte läste allt han kunde hitta om fiolspelande förebilder från förr.

Annons

– Under en period kunde jag alla födelse- och dödstal på varenda härjedalsmusiker, berättar han och ger exempel på sin enorma kunskapstörst. Den främsta förebilden var spelmannen Tage Magnusson från Tännäs som av Anders beskrivs som en superskatt för Härjedalens folkmusik.

Det starkaste minnet från spelandet var när Anders fick spela med idolen efter bara ett par år som fiolmusiker. Det var som att träffa en gud.

Anders började åka på spelningar i 14-årsåldern tillsammans med vännen och rådgivaren Greger Brändström. Sedan dess har han regelbundet kickat igång motivationen genom att medverka i spelmansstämmor och festivaler i både Norge och Sverige.

Utöver folkmusik spelar Anders gärna irländsk musik, världsmusik och bluegrass.

– Den musiken kan bli tuff utan att man behöver vara perfektionist och ägna åtta timmar per dag åt spelandet. Folkmusik är ju folkets musik och alla ska kunna spela det, tycker Anders som har en alldeles speciell relation till folkmelodierna från Härjedalen. De rymmer en slags nationalromantik som griper tag och påminner om naturen, skogen och fjällen som Anders växt upp i.

– Härjedalens folkmusik beskriver en karg och mödosam vardag. Ute i timmerkojorna hade man inget trådlöst nätverk direkt. Det finns mycket vemod i musiken men också mycket glädje, berättar folkmusikälskaren och poängterar vikten av att musiken från Härjedalen blir inspelad och förs vidare till andra delar av Sverige. Förhoppningen är att kunna väcka intresse för genren bland traktens ungdomar.

Annons

Annons

Just nu är Anders Thunell aktuell med en ny skiva tillsammans med rörosmusikern Olav Mjelva. Det är duons andra skiva som bara innehåller traditionell folkmusik från Härjedalen. I och med den anser sig Anders ha bidragit med sin del av kulturbevarandet. Nu vill han satsa på att komponera egen musik.

Anders har ytterligare en fritidssysselsättning som går lite utöver det vanliga. Den vetenskapsintresserade musikern har nyligen införskaffat ett teleskop för att med bilder på galaxer och nebulosor kunna göda sitt intresse för universum.

– Första gången jag provade teleskopet stod jag ute och frös som en hund och tittade på stjärnor tills jag inte kunde röra fingrarna längre, berättar Anders och beskriver hur han fascinerades av de fantastiska färgerna i det första nebulosafotot.

– Jag älskar det för att det är så avstressande att inse hur liten man är. Jag börjar filosofera. När man når den mentala spärren där allt bara blir bisarrt är det så fantastiskt att upptäcka hur mycket mer man kan lära sig, säger han. I november planerar Anders ha fört sitt stjärnkikande till nästa nivå. Just nu bygger han ett observatorium där han kan förvara all teknisk utrustning för att under isande vinternätter kunna sitta och utforska stjärnhimlens mysterier.

– Man lever i ett paradis, säger Anders och syftar på Härjedalen där han kan ägna sig åt såväl folkmusik som astronomi så ofta han vill.

K veckans härjedaling

Anders Thunell

Ålder: 32

Annons

Bor: Sveg

Familj: Sambo och två söner.

Yrke: Administrativ chef.

Intressen: Musik och vetenskap. Framför allt astronomi.

Blir arg av: Sedan jag blev pappa blir jag väldigt arg när barn far illa.

Blir glad av: Mycket. Musicerande och känslan av att lära sig något nytt.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy