Annons

Annons

Annons

Annons

Sveg

Torget uppfräschat efter Facebookstorm

Dagarna innan studenten fick Pia Vallström i Sveg nog och röt till på Facebook. "Ska det se ut så här vid fontänen?" frågade hon och fick med sig en hel del upprörda Svegsbor.

Vatten och blommor i fontänen

Bild: Caj Källmalm

Annons

– Jag satt och åt lunch vid torget och tyckte bara det var för bedrövligt när det var fint väder och både student och nationaldag på gång. Det var bara döda blommor och inget vatten så jag försökte få igång något själv istället för att sitta och gnälla om det, berättar Pia Vallström.

Redan dagen efter fanns frivilliga på plats och började plantera blommor och efter helgen var det även vattnet i fontänen. På Härjegårdar, kommunens fastighetsbolag som är ansvariga för skötsel och underhåll av utemiljön i Härjedalen, menar man att det blivit en miss.

Fontänen före och under uppfräschningen

Bild: Pia Vallström

Annons

– Det har blivit fel från min sida, säger Malin Paananen som är landskapsingenjör och ansvarig för dessa frågor.

Annons

Ann-Kristin Olofsson som var med i gruppen som tog hand om blommorna vid fontänen menar att förfrågan kom från Härjegårdar efter inlägget och Malin Paananen var också tydlig på Facebook med att ta på sig ansvaret. Hon menar att det inte handlar om ett problem med pengar.

– Pengar finns men ibland har man för mycket i huvudet bara. Själva skötseln ligger ute på entreprenad hos Ida Mic och det är nytt för i år att de har hand om Sveg men de har gjort ett bra jobb på annat håll tidigare så den här missen är någonting annat. Jag tycker att det fungerar och att miljön i Härjedalen är bra, säger Malin Paananen.

Blomlåda utanför badhuset i Sveg

Bild: Caj Källmalm

Denna bild delas dock inte av alla. Flera personer som TH pratar med ger flera exempel på bristfälligt underhåll och på en rundvandring i Sveg stötte vi på flera tomma eller torra blomlådor, sneda lyktstoplar och liknande eftersatta utemiljöer. Längst gågatan där det tidigare funnits bänkar med blomlådor står nu bara en rad bänkar lite kors och tvärs.

På gågatan i Sveg brukar det stå dubbelsidiga bänkar med blomlådor på kortsidorna

Bild: Caj Källmalm

Annons

– Det var inte bara torget som behövde fixas, det ser lika ut i alla blomlådor. Och flaggorna på torget har suttit uppe i flera år nu. De är alldeles urblekta och frasiga, menar Pia Vallström som själv försökt ringa kommunen men mötts av att ingen vet vem som har hand som vad.

Annons

I blomsterarrangemanget i rondellen växer bara ogräs

Bild: Caj Källmalm

– Sommarblommorna har kommit idag (läs onsdag) och kommer ut i dagarna, menar dock Malin Paananen men alla trivselfrågorna ligger inte på hennes bord utan hos olika aktörer som kommunen har på entreprenad.

Tidningen Härjedalen kommer titta vidare på detta under kommande vecka. Har du tips, förslag eller synpunkter så hör av er via vår Facebook eller till redaktion@tidningenharjedalen.se

Pia Vallström

Bild: Caj Källmalm


Caj Källmalm

Annons

Annons

Till toppen av sidan