Annons

Annons

Annons

Sveg

Härjegårdar gör brakförlust men satsar framåt

Kommunala fastighetsbolaget i Härjedalen gjorde en rekordförlust för 2015 när värdet på deras fastigheter skrevs ned med 93 miljoner. Samtidigt som Härjegårdar bygger nytt i Sveg, renoverar ett tiotal fallfärdiga bostäder och köper Svegs Folkets hus för över 4 miljoner har underhåll eftersatts och personal blivit uppsagd.

Under sitt första år som VD på Härjegårdar fastigheter AB har Stig Holm haft ett turbulent år. Vid nyår fick det kommunala bolaget ansvar för samtliga av kommunens fastigheter och hela bolagets kapital har blivit förbrukat sedan Härjegårdar fick en nedskrivning av sitt fastighetsvärde på 93 miljoner. Totalt slutade resultatet för 2015 på minus 75 miljoner.

Stig Holm, VD på Härjegårdar

Bild: Mikael Andersson

– Det är stora belopp men var inte heller något okänt. Det var dags att ta tag i det då revisorerna tryckt på om att få en värdering enligt K3-metoden i flera år men det innebär naturligtvis utmaningar för oss, menar Stig Holm.

Annons

K3-metoden går ut på att ge en helhetsbild i ett företags bokslut från en oberoende källa. Att bolagets kapital förbrukats betyder att Härjegårdar behöver återställa kapital i bolaget men Stig Holm menar att detta inte är några problem.

Annons

– Efter nedskrivningen är företagets egna kapital förbrukat men nu blir det en nyemission där vi får in nytt kapital i bolaget. Det är en bra lösning för oss och påverkar inte kommunens budget eftersom pengarna blir kvar som tillgångar i Härjegårdar istället, säger Stig Holm.

En nyemissionen innebär att ägarna, Härjedalens kommun, behöver skjuta in nytt kapital för att bolaget ska kunna sköta sina betalningar.

Samtidigt som bolaget brottas med den dåliga ekonomin har Härjegårdar spenderat mycket pengar i Sveg på att bygga ett elevboende och rusta upp lägenheter på Ringvägen. Dessutom planerar man bygget av ett nytt hyreshus i centrala Sveg för 25 miljoner och har nyligen fått klartecken att köpa Folkets hus för drygt 4 miljoner med en planerad renovering för upp mot 10 miljoner.

– Tanken är att detta ska täckas av hyresintäkter. Hyreshuset är något vi ser att vi måste bygga så där väntar vi bara på att få bygglovet klart. Renoveringarna var också nödvändiga. Men vi jobbar mycket med att få ordning på ekonomin just nu, bland annat med energieffektivisering och att samordna oss bättre.

Två anställda hos Härjegårdar har sagts upp i dagarna som resultat av detta men kan inte kommentera uppsägningen mer än att de är besvikna och inte vet vad de ska göra nu. Efter en längre tids ovisshet kring deras uppsägning meddelar dock den ena att det känns bra att de fått ett avslut och kan börja tänka på framtiden.

Annons

Annons

Nybygge i Sveg, Härjegårdar bygger elevboende för distanselever på gymnasieskolan

Bild: Stefan Persson

De två uppsagda var tidigare anställda hos kommunen men flyttades över till Häregårdar när de fick ansvar för skötseln av kommunens fastigheter vid nyår. Efter bara fyra månader hos Härjegårdar varslades de om uppsägning. Stig Holm menar dock att det här var nödvändiga uppsägningar.

– Det är kompetens som vi helt enkelt inte behöver större delen av året och som vi därför kommer köpa externt vid behov istället. Vi måste omorganisera oss och inte ha tjänster där anställda inte får uppgifter året runt.

Läs mer: Torget uppfräschat efter Facebookstorm

Läs mer: Oklarheter om ansvar stor bov bakom dåliga utemiljöer

Läs mer: Härjegårdar bygger nytt elevboende i Sveg


Caj Källmalm

0690-102 00
caj.kallmalm@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan