Annons

Annons

Annons

Annons

Sveg

Oklarheter om ansvar stor bov bakom dåliga utemiljöer

Inga blomsterarrangemang, lekplatser på förskolor som inte underhålls, staket som hänger i gatan, trottoarer som man vrickar fötterna på och mycket annat. Reaktionerna har varit många sedan förra veckans artikel om hur torget i Sveg rustats upp först efter en folkstorm på sociala medier.

Stig Holm, VD på Härjegårdar, menar att det varit för många aktörer och för oklart om vem som ska göra vad med utemiljöerna i Härjedalen.

Bild: Mikael Andersson

Annons

Som vi berättat tidigare fixades Svegs torg i sista minut till student och nationaldag först efter att folk rasat på sociala medier. Den generella uppfattningen tycks vara att Härjedalens tätorter är trivsamma och trevliga även om det finns specifika saker som har retat befolkningen på slutet. Lekplatser har plockats bort, staket står och förfaller och gatorna inne i samhällena är håliga, ojämna och eftersatta.

Läs mer: Torget uppfräschat efter Facebookstorm

Ansvaret för trivselmiljöerna i Sveg ligger delat på samhällsbyggnadsförvaltningen och Härjegårdar. Medan Härjegårdar sedan årskiftet sköter allt underhåll av kommunens fastigheter, parker och liknande har samhällsbyggnadsförvaltningen hand om vägar, belysning och gång-/cykelvägar.

Annons

Annons

– För mig pesonligen är det oerhört viktigt att det ser fint ut på våra gårdar, gator och torg. Det är en trivselfaktor men en del har hamnat mellan stolarna när det legat ute på kommunen, olika föreningar, oss på Härjegårdar och så vidare, säger Stig Holm som är VD på Häjegårdar sedan i maj förra året.

Vid årsskiftet tog Härjegårdar över Fastighetsavdelningen på Härjedalens kommun och därmed ansvaret för alla kommunens fastigheter. Stig Holm menar att problemet är att det varit allt för oklart vem som har hand om vad tidigare.

– Det har varit alldeles för rörigt vem som gör vad och det är något som vi håller på reder upp. Vi håller på ta fram ett helt nytt kartmaterial där det blir klart vem som har hand om vad och har påbörjat ett samarbete med bland annat Destination Sveg för att sköta utsmyckningar så nu ska det bli bra!

På samhällsbyggnadsförvaltningen menar man att det är ett stort område att sköta men att man kontinuerligt jobbar för att det ska bli bättre.

– Det är ett pågående arbete men vi har mer än 30 mil av vägar med tillhörande belysning att se över så vi tar gärna hjälp från allmänheten när det finns behov av underhåll, menar Per Olofsson som är gatuingenjör på Härjedalens kommun.

Till hösten har kommunen som mål att lansera en app där man enkelt ska kunna anmäla fel på gatubelysning, brunnar och vägar för att underlätta för befolkningen att anmäla fel. Tanken är även att det ska gå snabbare att komma ut och åtgärda problem som annars kan ta veckor eller månader innan det upptäcks.

Annons

Annons

– Det är ett stort område och vi är ute och ser över eller åtgärdar så ofta vi kan. Den nya appen hoppas vi ska göra vardagsunderhållet effektivare men när det kommer till stora jobb som exempelvis vägen på Kyrkogatan i Sveg måste man överväga vart det är viktigast att stoppa pengarna. Vi har en begränsad budget och det är viktigt att stoppa dem där de gör mest nytta, menar Per Olofsson.

Per Olofsson, gatuingenjör på Härjedalens kommun (arkivbild)

Bild: Sandra Wåger


Caj Källmalm

0690-102 00
caj.kallmalm@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan