Annons

Annons

Annons

Annons

Sveg

Boule för vänskap och integration

I veckan har Sveg, Hede och Lillhärdal haft boulesammankomster där Härjedalingar och nyanlända kan mötas och integrera. Initiativet kommer från Härjedalens kommun och har resulterat i mycket skratt och glädje de senaste dagarna.

Text: 

Deltagarna kom i alla åldrar och med varierande förkunskaper men efter en snabb regelgenomgång var alla snabbt ute på planen och spelade. Och när spelet väl börjat var glädjen snabbt där.

Till Sveg kom utöver ett 15-tal deltagare också publik som hejade på spelarna

Bild: Caj Källmalm

De enkla boulereglerna behövde ingen tolk - efter fem minuter kunde även de med minst språkkunskaper förstå att det handlade om att komma närmast lillen och hur det skulle uppnås. Och när kastandet väl var igång började deltagarna göra segergester, små danser och brista ut i gott om skratt.

– Det finns alla möjliga konstellationer på projekt som går ut på att man ska mötas och skaffa vänner mellan nyanlända och de som redan bor här och vi tyckte det här var ett bra sätt i Härjedalen, berättar Kicki Jonasson på Arbete och Aktivitet hos kommunen och som var den som kom på idén att spela boule.

Annons

Annons

Kicki Jonasson förklarar upplägget.

Bild: Caj Källmalm

– Det är billigt, enkelt och går att göra överallt. Alla kan vara med, förklarar hon om varför det blev just boule.

Till sin hjälp har Kicki haft erfarna boulespelare. I Sveg fick hon till exemel hjälp av Kjell Raahn som snabbt kunde börja titta på istället för att förklara regler.

– Det går bra. Det är inte så svårt, man behöver bara koncentrera sig på lillen och undvika att kasta för långt, berättar han men lägger till att ingen blir fullärd som boulespelare och att det är en del av charmen med spelet.

Spelet bjöd på segergester och koncentration om vartannat. Instruktören Kjell Raahn syns mellan spelarna

Bild: Caj Källmalm

Efter sommarsemestrarna är slut hoppas Kicki Jonasson på att ha en ny sammankomst men att det med tid kan arrangeras på egen hand och förhoppningsvis utveckla sig till något större.

– Det vore kul med någon sorts cup, kanske ett Härjedalsmästerskap? Kan det bli mer boule i byarna kan det här bli hur kul som helst! Målet är att lära känna varandra och skapa nya kontakter, berättar Kicki innan hon måste fortsätta spelet.

Annons

Segergester och danser kom titt som tätt.

Bild: Caj Källmalm


Caj Källmalm

0690-102 00
caj.kallmalm@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan