Annons

Annons

Annons

Annons

Funäsdalen

Härjegårdar skänker hus till Fornminnesföreningen

Kommunens fastighetsbolag Härjegårdar skänker tre byggnader till Härjedalens fornminnesförening. Det är de tre husen som står på Fundins väst på backen i Funäsdalen. Troligen uppförs en ny hälsocentral på tomten.

– No flött mö fjöse tä Fornminnes, säger Tage Persson.

Bild: Åsa Evertsdotter

Annons

– Vi såg att det var gamla hus som innehöll mycket kulturhistoria. Det är bra att de blir använda och stannar kvar i bygden, säger Härjegårdars vd Stig Holm om de tre husen som kommunens fastighetsbolag skänkt till Härjedalens forminnesförening.

Härjegårdars enda villkor var att byggnaderna skulle dokumenteras innan de revs. Härjegårdar bekostar rivningen.

– Det hade vi fått göra hur som helst och det är bra att husen kommer till användning i bygden, säger Stig Holm.

Fjöset håller på att märkas upp och plockas ner stock för stock. Sedan byggs det upp i Fornminnesparken, väster om Gosa, gamla växeln, och kommer att användas som verkstad, förråd och kontor.

– Vi har länge saknat förrådslokaler och verkstad. Nu får vi fina lokaler för det. Loftet kan bli en bra utställningslokal, säger Härjedalens fornminnesförenings ordförande Tage Persson.

Annons

Annons

Tage Persson beundrar de grova bjälkarna i fjöset.

Bild: Åsa Evertsdotter

Att flytta huset och bygga upp det igen kostar mellan 2,5 och 3 miljoner kronor. Pengar som Härjedalens fornminnesförening har i kassan efter en donation från ett dödsbo.

Förutom fjöset finns ytterligare två byggnader som ingår i Härjegårdars gåva till Fornminnesföreningen. Det är en manskapsbyggnad och ett härbre.

Härbret på Fundins väst på backen byggdes 1881.

Bild: Åsa Evertsdotter

– Härbret byggdes 1881 men redan 1811 flyttade tullare Fundin in i manskapsbyggnaden, som är äldre än så, troligen uppförd under sent 1700-tal. Fjöset restes troligen under första hälften av 1800-talet, säger Lasse Johansson på Gosa, Gårds- och säterarkivet.

Fastigheten Fundins väst på backen ligger väster om hälsocentralen i Funäsdalen. Till hösten ska alla tre byggnaderna vara borta från tomten.

– Jag skulle vilja utveckla hälsocentralen och knyta ihop den med helikopterplattan. Det finns även tankar om ett särskilt boende i anslutning till hälsocentralen, säger Stig Holm.

Annons

Härbret på Fundins väst på backen sett från ett av fjösets fönster.

Bild: Åsa Evertsdotter

Tage Persson, ordförande i Härjedalens fornminnesförening.

Bild: Åsa Evertsdotter


Åsa Evertsdotter

0680-553 90
asa.evertsdotter@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan