Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Härjedalen

Framtidstro på ekologisk lantgård i Härjeåsjön

Härjeåsjöns lantgård är en av 26 ekologiska jordgubbsodlare i Sverige. Förra året fick de Härjedalens kommuns miljöpris, för sitt engagemang och framåtanda med sin kravcertifierade lantgård. Nu blickar de framåt och bygger om för att bredda sin verksamhet.

– Vi har självplock, för folk gillar det. Egentligen behöver vi det inte, för vi säljer slut på bären varje dag, säger Mikael och Susanne.

Bild: Pia Nyström

Annons

Härjeåsjöns Lantgård drivs i sjunde generationen av familjen Jonasson/Brunnsberg. Gården har anor från 1800-talet och ligger fint vid Härjeåsjön mellan Sveg och Lillhärdal. Där bor Mikael Jonasson och Susanne Brunnsberg med barnen Joakim och Ebba.

Mikael och Susanne tog över efter Mikaels pappa 2003 men bodde kvar i Sveg till 2008. Det har alltid varit jordbruk på gården, som från början var en fäbodvall till Risbrunn. Båda arbetar vid sidan om, då det tar lång tid att bygga upp verksamheten och det är svårt att försörja sig enbart på lantbruket.

– Det finns inte så många lantgårdar runt Sveg längre. Vi i Härjeåsjön, två i Lillhärdal, en i Ytterbergoch en har börjat lite smått i Byvallen. Folk tror att det är enkelt. Det är det inte, säger Mikael.

Annons

De har 50 köttdjur av rasen Hereford och Charolais, får och höns. 2009 började de odla jordgubbar. I år är det första gången de provar att odla gurka på friland. Till sensommaren är det dags att skörda västeråsgurka för första gången. Hela gården är ekologisk och kravcertifierad.

Annons

– Det är årlig revision och inspektörer från Smak som har kravcertifieringen kan ringa och säga att de kommer om tio minuter och gör stickprov, berättar Mikael.

Jordgubbslandet ligger på en sluttning ner mot Härjeåsjön. Vid varje bädd finns nedgrävda slangar för att kunna vattna plantorna med vatten från sjön. Läget är idealiskt. Det blir varmt som i en drivbänk.

Härjeåsjöns lantgård odlar olika sorters ekologiska jordgubbar: Polka, Pegasus, Salsa och Honey.

Bild: Pia Nyström

Mikael och Susanne satte 3 000 plantor första året. Nu har de 30 000 plantor och skördar 10-15 ton jordgubbar om året. Det enda som jordgubbsplantorna sprutas med är raptol, rapsolja och vatten. Det är inget som är farligt. Ogräset plockas för hand, och gödningen är ren koskit.

– Min faster hade ett land här. Det har alltid varit goda jordgubbar. Vi har aldrig använt konstgödsel eller sprutat på gården. Det har varit naturligt från början och det är så vi vill ha det, säger Mikael.

De bär som inte säljs som klass 1 bär förädlas på hösten och blir marmelad och jordgubbsglögg. Första gången de var med i SM i mathantverk i Östersund var de nära att ta hem tredje platsen. Förra året hade de med jordgubbsmarmelad och jordgubbsglögg, och Susanne och Mikael tycker att det är roligt att få produkterna bedömda av kunniga i branschen.

Annons

På sommarkaféet spelas teater. Förra året skulle drängen lära sig att skjuta. Han sköt på dasset så väggarna rasade ihop. Där satt Sigrid, pigan. Mikael och Susanne bollar idéer med Sune Eggen och Gunilla Hedin, och Gunilla skriver teatermanuset.

Annons

– Publiken blir överraskad. Vi har inga fasta tider och vi har ljudanläggning med riktiga mikrofoner, så när han sköt lät det rejält, säger Susanne.

Många inom jordbruket har tappat sugen. Mikael och Susanne har framtidstro och vill satsa på sin gård och hoppas att gården kommer att gå vidare till nästa generation.

– Vi ser möjligheter och får idéer hela tiden. Vi ska renovera några stugor på gården. Planen för framtiden är att köra konceptet "bo på lantgård", säger de.

I sommar är kaféet stängt för ombyggnad, men när allt är igång jobbar tio personer på lantgården.

– Vi gör om höskullen till festlokal för att vi ska kunna ta emot större grupper upp mot 100 personer. Allt som vi haft utomhus ska kunna få plats under taket. Det är många som är involverade och engagerade. Siktet är inställt på att vara klara nästa sommar, säger de.

Tvätt och putsning i hagen. Ko-kompisar av rasen Charolais som bor på Härjeåsjöns lantgård.

Bild: Pia Nyström

-När vi går på skogen och flyttar mellan hagar använder vi vår hund Rex. Det sparar en massa tid att ha hund. Vi köpte honom färdigutbildad. Han är en godkänd vallhund som gått många tävlingar. Och korna har respekt för honom.

Bild: Pia Nyström

Har man djur kan allting hända. I början när Mikael och Susanne hade kor med horn, hade en ko ihjäl deras hund. Då slutade de med hornbärande kor. Och förra året åt den andra tjuren i sig en plåtburk så de var tvungen att slakta honom.

Annons

– Numera är gården helt självförsörjande på foder, berättar Mikael som är på väg ut för att slå gräs för att få ihop till vinterbetet.

Annons

Djuren går ute året runt och får bara gräs. De har en ligghall med tre väggar och tak. Varje år slaktas 10-15 djur när de är 18-20 månader gamla och väger 300-400 kilo.

– Vi säljer mycket köttlådor på hösten. Mickes kusin i Söderbärke, Åkes slakt och styckning, gör ölkorv, falukorv och påläggskorv av vårt kött, säger Susanne.

– Min farmor, som jag tyvärr aldrig träffade, sade: ”Är det något vi måste lära oss är det att hålla maten själv." Och jag tror att hon har rätt, säger Mikael.


Pia Nyström

0680-553 91
[email protected]

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy