Annons

Annons

Annons

Funäsdalen

EU-pengar kan utveckla Risnäset

Det finns 57 miljoner att söka i EU-projektet Leader - Sjö skog och fjäll till lokala projekt. Ett sådant skulle kunna vara utvecklingen av Risnäset i Funäsdalen som diskuterades i byn på på ett kvällsmöte förra veckan.

Naturskönt placerade Risnäset ligger perfekt till för olika fritids och rekreationsaktiviteter i Funäsdalen.

Bild: Mikael Andersson

– Flera idéer skulle absolut kunna bli projekt som kan få stöd, säger Malin Fjellgren, näringslivsutvecklare på kommunen och med på mötet för att ge information om Leader.

Risnäset har länge varit något av en nagel i ögat på många företagare, föreningsmänniskor och andra i Funäsdalen. Den vackert placerade udden strax nedanför byn blickar ut över sjön har flera byggnader lämpliga som samlingslokaler för olika typer av verksamheter. Det är också en populär samlingsplats på vintern då det ibland plogas upp en bana för skridsko, som utgår från Risnäset.

Annons

Skid- och skoterspår passerar förbi och här har också starten för cykelloppet Fjällturen hållits flera år, dock inte i år. Flyttar från Risnäset gör även den sydsamiska kulturfestivalen Lopmie Naestie, som nästa år kommer att ha sitt centrum på parkeringen utanför Fjällmuseet.

Annons

Ägare är kommunen och för en tid sedan flyttade kommunen sitt dagcenter in på stora logen på Risnäset, från en annan lokal i Funäsdalen. Just den lokalen har varit flitigt använd i samband med olika event som behöver mycket yta under tak. Många som tidningen pratat med upplever det som att den vackra platsen nu stängts för andra mer utåtriktade aktiviteter och hade hoppats på en utveckling som gynnat byn, näringslivet och turismen i bygden.

– Det här var ju tänkt att vara en plats för byinnevånarna. Nu har det ju inte blivit riktigt så, säger Janne Zetterlund, ordförande i Funäsdalens byalag.

Mötet på onsdagskvällen hade Risnäset som huvudtema och tongångarna efteråt, bland de som tidningen pratat med, var i huvudsak positiva.

– Väldigt bra, väldigt bra diskussioner, inget negativt, säger Nancy Frid, egenföretagare som var något av initiativtagare till mötet.

Hon beskriver det hela som ett brainstormingmöte. Inga konkreta beslut togs men det bubblade av idéer. Malin Fjellgren från kommunens näringslivskontor informerade om möjligheten att söka EU - pengar från Leader - Sjö skog och fjäll. Där finns det nu totalt 57 miljoner kronor att söka fram till 2020. Pengar ska gå till projekt som bland annat leder till ökad innovation, förbättrad infrastruktur och bätter friskhet och hälsa.

Annons

– Projekten ska gynna många, gynna tillväxt och skapa arbete, enligt den strategi som tagits fram, säger Malin Fjellgren.

Annons

Finns det några av idéerna som fördes fram för Risnäset som skulle kunna vara aktuella för stödpengar tror du, om de blir projekt av dem?

– Absolut.

Funäsdalens byalag har en lokal, Säterstugan, på Risnäset som nu byggs ut. Där ska till ett riktigt kök och en handikapptoalett. Ordförande Janne Zetterlund ser även han positivt på mötet.

– Någon av idéerna som fördes fram var en upprustning av Bäverstigen som utgår från Risnäset. Vi diskuterade också ett utegym runt den damm som finns där med put and take fiske. Kanotuthyrning, fiskeaktiviteter, minigolf, vi pratade om en massa olika saker berättar han.

Hur går ni vidare?

– Vi ska försöka mejsla fram något ur det här. Inget är ju bestämt men det blir säkert något mer möte längre fram.

Stora logen på Risnäset där kommunen nu har sitt dagcenter.

Bild: Mikael Andersson


Mikael Andersson

0680-553 93
mikael.andersson@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan