Annons

Annons

Annons

Härjedalen

Hemmabilder blir bok - Charlie Fjätström ställer ut i Sveg

Som tonåring lämnade han Lillhärdal less på sin hemort men återvände med nytt intresse för hembygden för fyra år sedan. Bilderna han fotat sedan dess har vuxit fram ur miljöerna han växte upp i och ska nu i oktober fylla en bok.

Charlie Fjätström ställer ut i Ljushallen på Medborgarhuset i Sveg i oktober.

Bild: Caj Källmalm

Fotografierna har tidigare ställts ut i Norge, Tyskland och här i Härjedalen. Nu inför boksläppet i slutet på oktober hänger ett urval i Ljushallen på Medborgarhuset i Sveg.

Annons

– Det känns skönt att få ett avslut nu, säger Charlie Fjätström på lördagen när det var vernisage för utställningen.

Han har inte tänkt sluta fotografera i Härjedalen men kommer nu ändra fokus. Från platserna till människorna.

– Jag började fotografera mitt ute i skogen och har successivt dragit mig närmare bebyggelsen. Att byta fokus till männsikorna som befolkar den här bygden blir en naturlig fortsättning.

Men innan han flyttar fokus ska han avsluta sin Hemmaserie med en bok som sammanfattar bilderna från de här fyra åren. Boken kommer vara på 80-90 sidor och bli en exklusiv produkt utgiven genom ett norskt förlag. Exakt hur det kommer bli vet Charlie först i nästa vecka men boken kommer officiellt släppas i Oslo den 26:e oktober och fram tills dess hänger alltså ett urval på Medborgarhuset.

Annons

En av bilderna i Charlies utställning

Bild: Caj Källmalm

– Jag vill ju visa projektet här också så det känns kul att visa dem på hemmaplan. Det är ju folket här som befolkar platserna på bilderna. Det är väl de som berörs mest av dem egentligen och de har säkert undrat när de sett mig vandra runt med kameran, skrattar Charlie som menar att han lagt mycket tid och pengar på att få ihop boken.

– Men hade jag inte haft hjälp med designen av Fredrik Larsson i Glöte hade det nog aldrig blivit någon bok.

Tidigare har Charlie Fjätström visat bilder från serien på Härjedalens kulturcentrum i Lillhärdal och Annexet i Äggen. Under året har han även varit med och dragit igång en Skandinavisk utgåva på tidningen Uncertain States där fotografer får vsa upp sina verk. Charlie bor i Oslo sedan flera år tillbaka där han också ställt ut bilderna från Lillhärdal flera gånger.


Caj Källmalm

0690-102 00
caj.kallmalm@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan