Annons

Annons

Annons

Härjedalen

Efter uppmärksammade jaktmålet – fyra män från Härjedalen får ersättning från JK

Flera män misstänktes för grovt jaktbrott i form av vargjakt i Dalarna 2012.
Efter att fallet prövats i flera instanser och männen till sist friats så har de nu fått ersättning från Justitiekanslern (JK).

Bild: Johan Solum

De fyra männen från Härjedalens kommun satt frihetsberövade i maj månad 2012, misstänkta för att ha jagat varg i ett revir i Dalarna. Själva hävdade männen att de rekade inför bäverjakt.

LÄS ÄVEN: Åklagaren yrkade på två år fängelse i Lillhärdalsmålet

Männen friades till sist i både Mora tingsrätt och i Svea hovrätt och i augusti sökte männen om skadestånd hos JK.

Annons

LÄS ÄVEN: Fem friades för grovt jaktbrott – söker ersättning från staten

Annons

Vid den uppmärksammade rättegången i Mora tingsrätt.

Bild: Hakan Persson

Utöver den ersättning för lidande i samband med frihetsberövade och förlorad inkomst som är praxis så ansökte männen även om ersättning för de år de inte kunnat jaga.

Här är listan över vad männen fick i ersättning:

Man 1, från Sveg: 20 000 för lidande i samband med frihetsberövande. 1 200 kronor för förlorad arbetsförtjänst. 3 308 kronor för ombudkostnader.

Man 2, från Lillhärdal: 20 000 för lidande i samband med frihetsberövande. 18 000 kronor för förlorad arbetsförtjänst. 3 308 kronor för ombudkostnader.

Man 3, från Lillhärdal: 20 000 för lidande i samband med frihetsberövande. 1 654 kronor för ombudkostnader.

Man 4, från Lillhärdal: 20 000 för lidande i samband med frihetsberövande. 22 352 kronor för förlorad arbetsförtjänst. 3 308 kronor för ombudkostnader.

LÄS ÄVEN: De fem från Lillhärdal som åtalats för vargjakt frias av hovrätten

Men det var inte bara för lidande, förlorad inkomst och ombudskostnader som männen sökte ersättning, de ville även ha ersättning för de år de inte kunnat jaga.

De sökte mellan närmare 80 000 kronor till 120 000 kronor var för att de inte kunnat jaga under 2-3 år. De ville även att JK skulle betala ut ersättning för den publicitetsskada de anser skedde eftersom fallet blev så uppmärksammat i medierna. JK nekar dock på båda punkter, anledningen är att JK anser att medieuppmärksamhet i samband med frihetsberövande inte är ovanligt och därför redan är inräknat i de praxisbeloppen som betalas ut för "lidande".

Annons

Annons

Den uteblivna jakten under ett antal år menar JK inte har någon koppling till själva frihetsberövandet i maj månad 2012, utan är en följd av brottsrubriceringen.

Anders Dunder, en av de friade männen som ansökt om ersättning.

Bild: Åsa Evertsdotter

Anders Dunder, som satt frihetsberövad i sjutton dagar, är långt ifrån nöjd med ersättningen.

– Rättsskandalen fortsätter och får fortsatt högsta betyg, säger Anders Dunder.

– Det här beslutet är för oss alla en kränkning och känns som ett slag i ansiktet. Jag överväger att stämma svenska staten.

JK:s beslut går inte att överklaga. Men den som är missnöjd med ett beslut från justitiekanslern kan väcka talan mot staten i allmän domstol för att få sin sak prövad som ett tvistemål. Och det är alltså det som Anders Dunder funderar på.

– Alla känslor rivs upp på nytt. Att de inte ersätter utgifter och den egendom som blev stulen på grund av att jag satt frihetsberövad och att jag inte hade möjlighet att jaga i tre höstar. Det här är sanslöst, säger Anders Dunder.

LÄS ÄVEN: Låt oss bara få det överstökat, säger Anders Dunder om Vargmålet

LÄS ÄVEN: Vargmålet i Lillhärdal ska bli bok

Annons


Maja Sigfeldt

063-15 55 39
maja.sigfeldt@mittmedia.se


Åsa Evertsdotter

0680-553 90
asa.evertsdotter@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan