Annons

Annons

Annons

Annons

Sveg

Stora brister i kommunala kök i Härjedalen - inte uteslutet att stänga flera

Svartmögel, fuktskador och tveksamma reparationer - det är några av bristerna som hittats vid inspektioner av de kommunala köken i Härjedalen under hösten.
Men Härjegårdars vd, Stig Holm, är tveksam till uppgifterna
– Jag köper inte att fullt fungerande kök kan bli stängningshotade över en natt, säger han.

Bild: Härjedalens kommun

Annons

Läs mer: Hela listan över alla hittade brister på kommunala kök i Härjedalen

– Inga kök kommer att stängas i dagsläget men det är inte uteslutet framöver om inte bristerna åtgärdas snabbt, säger Anders Eslind, livsmedelsinspektör vid Miljö- och byggförvaltningen på Härjedalens kommun.

Det är han som har genomfört inspektionerna i de tjugotvå kommunala köken. Han tycker att det är tragiskt och bedrövligt att det ser ut som det gör.

– Det har under lång tid gjorts olika inspektioner, skyddsronder och felanmälningar men man har struntat i att åtgärda bristerna. De som jobbar i köken berättar att de under många år har påpekat felen men igen har brytt sig, säger Anders Eslind.

Annons

Annons

Kommunen äger skolorna och förskolorna samt Nymons vårdhem.

Vad kommer det att kosta att rätta till bristerna i kommunens kök?

– Det vet vi inte än, kommunen kommer att besöka köken och se hur det ser ut på plats, säger kommunens fastighetssamordnare Ann-Kristin Olofsson.

Det kommunala fastighetsbolaget Härjegårdar äger de sex servicehusen och är fastighetsförvaltare för alla berörda fastigheter.

– Självklart ska allt underhållas och vara i bra skick. Får vi ett protokoll som är vederhäftigt, där det står vad vi ska åtgärda så gör vi det – eller så överklagar vi. Men jag vill ha ett riktigt protokoll. Kommunledningen har sagt att det ska upprättas men jag har inte fått något än, säger Härjegårdars vd Stig Holm.

– Klart vi ska se till att allt är i skick men det måste ske under ordnade former man kan inte baserat tiomiljonersinvesteringar på tyckanden. Det är oansvarigt. Ge mig ett protokoll med tydliga uppgifter om vad som ska åtgärdas och när, så gör vi det – eller överklagar, säger Stig Holm.

Bild: Mikael Andersson

Han menar att det inget finns några protokoll utan endast rapporter.

– Kommunen påstod dessutom länge att de här rapporterna var diskussionsunderlag. Jag vill ha ett protokoll med tydliga förelägganden innan vi agerar, säger Stig Holm.

Kontrollerna är daterade från slutet av september till slutet av november men presenterades inte på kommunens postlista förrän i slutet av förra veckan.

Härjegårdar har upphandlat den renovering som pågår i Södra skolans kök. Den omfattar både maskiner och ombyggnad av lokaler till en kostnad av 1,6 miljoner kronor. Härjegårdar håller på med en kostnadsberäkning för alla berörda kök.

Annons

– Men vi sätter inte igång ett enda arbete innan vi har finansieringen klar, säger Stig Holm. Vi är inte motståndare till att göra ombyggnationer med kommunfullmäktige måste ge oss pengar till det först.

Annons

Stig Holm är kritisk till hur inspektionerna har skett och till det underlag de har resulterat i. Som fastighetsförvaltare efterlyser han dialog.

– Det rimliga är att vi tillsammans går runt och tittar på lokalerna så att vi kan förstå vad de vill att vi ska åtgärda. Jag vill göra saker i rätt ordning, ta reda på vad vi ska göra och sedan genomföra det i ordnad form; kostnadsberäkna, få det finansierat och slutligen genomföra.

Han medger att det finns skavanker och underhållsbehov men understryker att Härjedalen inte är sämre än andra.

– Ett beslutsunderlag ska grunda sig på fakta inte på tyckanden och lösa oprecisa formuleringar. Jag vill ha kalla fakta i ett protokoll med tydliga förelägganden. Jag köper inte att fullt fungerande kök kan bli stängningshotade över en natt.

När det gäller att åtgärda fel som rapporteras säger Stig Holm att Härjegårdar kan bli bättre.

– Här måste vi skärpa oss och se till att smågrejer blir gjorda. Fel måste rapporteras till felanmälan så att vi kan åtgärda dem.


Åsa Evertsdotter

0680-553 90
asa.evertsdotter@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan