Annons

Annons

Annons

Minnesord: Bo Magnusson, Härnösand

Bo Magnusson, Härnösand, har avlidit i en ålder av 86 år.

Bosse var en bolltalang från Ytterhogdal, i Tord Grips generation. Han satsade på utbildning och efter ingenjörsexamen vid Katrineholms tekniska skola och byggverksamhet på flera orter i landet fick han 1965 tjänst som kommunalingenjör i dåvarande Tännäs kommun.

Hos en turistkommun i början av en expansiv utveckling krävdes ökad teknisk kompetens. Staten hade genom regeringen fattat beslut om att landets bebyggelse skulle betjänas med avloppsreningsverk med höggradig rening och ny VA-teknik började introduceras. Tännäs kommun fick tidigt verk med ny teknologi i Ramundberget och Össjödalen och Härjedalens första kemiska fällningsverk byggdes i Funäsdalen. Bosse blev specialiserad på området och blev lite föregångare till kollegan Tore Kristoffersson i Vemdalen, som senare stod i spetsen för en ny generation avloppsreningsverk i glesbygd, fällningsdammarna.

Annons

Annons

Bosse flyttade vid kommunsammanläggningen 1974 till Sveg. Efter tre år erhöll han tjänst som chefshandläggare för VA-frågor vid länsstyrelsen/naturvårdsenheten i Härnösand. Där fortsatte han sin gärning inom miljövården i nära samverkan med länets kommuner fram till sin pension.

Bosses stora idrottsintresse och erfarenheter från Ytterhogdals IK fick honom att bli populär tränare/lagledare för fotbollslaget Tänndalens IF, som 1968 vann Härjedalsserien och tog steget upp till division 4 Medelpad/Härjedalen. Under hans ledning under ett par år med nya namnet IF Skarvarna höll laget mycket hög klass.

Likaså kom hans idrottsintresse väl till pass när Sven Arnell kom med idén om en golfbana på Ljusnedal i slutet av 1960-talet. Genom stora insatser från Bosse kom banan att byggas som kommunalt beredskapsarbete åren 1971-1973. Projektet krävde beslut från kommunens politiker, från AMS och från länsstyrelsen. Bosses mycket goda kontakter hos dessa inrättningar, hans entusiasm för idrott och hans personliga förtroendekapital banade väg för besluten. Banan skulle byggas på renbetesland och Bosses argument för att ta bort tveksamheten hos Tomas Thomasson i Mittådalens sameby var att golf är en idrott med stort krav på bollsinne. Tomas uttalade sedan vid invigningen av banan: Det är min mark ni byggt på men det är okej då min son Lars-Gunnar genom sin karriär som fotbollsspelare fått mig att uppskatta idrotten!

Annons

Bosse blev Funäsfjällens golfklubbs förste ordförande och tidigt hedersmedlem och var jämte Sven Arnell viktigaste personen till att golf kunde börja spelas på den fina banan i Ljusnedal.

Annons

Bosse åtnjöt som chef största respekt för sitt yrkeskunnande. Hans hjälpsamhet och kamratliga förhållande till arbetskollegor och den allmänhet han betjänade gjorde honom mycket omtyckt och uppskattad.

Bosse gick bort fredag kväll den 17 februari på lasarettet i Sundsvall och sörjs närmast av hustrun Ella-Greta, syskon, övrig släkt och vänner.

Mats Widén

Kollega och arbetskamrat


www.tidningenharjedalen.se

0680-553 90
redaktion@tidningenharjedalen.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan