Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Så många kvinnofridsbrott anmäldes i Jämtlands län

Nästan 22 000 fall av grov kvinnofridskränkning anmäldes i landet mellan 2007 och 2016. 314 av dessa anmäldes i Jämtlands län. Flest anmälningar gjordes i Östersunds kommun.

Text

Nya siffror som Nyhetsbyrån Siren sammanställt från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) visar att antalet anmälningar om grov kvinnofridskränkning har sjunkit i landet sedan 2008. Då noterades en topp på 2 617 anmälda fall. Under 2016 gjordes runt 1 700 anmälningar. Just nu utreder BRÅ vad som kan vara orsaken till utvecklingen.

Foto: Mostphotos.se

Åsa Witkowski, verksamhetschef på Nationellt centrum för kvinnofrid, menar att hälso- och sjukvården har en viktig funktion att fylla när det gäller att upptäcka och förhindra brotten mot kvinnor. Numera är det obligatoriskt för landets mödravårdscentraler att fråga alla gravida kvinnor om våld i nära relationer.

Annons

Annons

– Det gäller att vara tydlig med att frågan ställs av omsorg. Vi pratar om en oerhört komplex problematik där våld och kärlek inte sällan varvas i en relation som man investerat mycket tid och känslor i. Att identifiera detta är bara första steget i en lång process där alla parter och myndigheter som kopplas in måste dra åt samma håll, säger Åsa Witkowski till Siren.

Samtidigt som antalet anmälningar om grov kvinnofridskränkning har minskat i landet så vittnar Åsa Witkowski om att antalet samtal till kvinnofridslinjen har ökat i samband med Metoo-rörelsen. Hon menar att rörelsen och debatten som just nu pågår är ett tecken på en ny samhällskultur.

– Många som ringt till vår stödtelefon på kvinnofridslinjen den senaste tiden säger att de nu blivit påminda om händelser längre tillbaka i tiden. Även om det är för sent att anmäla är det viktigt att markera och berätta, att sätta ord på det som hänt, säger hon till Nyhetsbyrån Siren.

Notera: BRÅ:s statistik gäller anmälda brott. Flera anmälningar kan omfatta ett och samma offer eller en och samma misstänkta förövare.

Annons

Annons

Mer läsning:

Kommentar: Inget svin kan känna sig trygg i stian

Mittuniversitetet skapar #metoo-app – testas redan i år

Moa Hjelmer berättar: Blev våldtagen av annan aktiv efter Finnkampen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan