Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Timmervagn brann mellan Orsa och Mora – startade flera bränder längs sträckan

En timmervagn började brinna mellan Orsa och Mora, och orsakade flera bränder längs banvallen innan räddningstjänsten fick stopp på godståget, som kom från Sveg.

Räddningsledaren larmade ut fem brandkårer.

Text

Från brytpunkt på Orsa brandstation. Foto: Orsa Brandkår

Annons

Larmet kom in klockan 22.38 på onsdagskvällen. En person som fått stanna för bommarna upptäckte att tåget brann när det passerade i riktning mot Mora och en jakt inleddes för att få stopp på tåget.

- Av lärdomar från tidigare bränder vet vi att järnvägen lätt tänder terrängen, så jag beslutade att slå på stora trumman direkt. Inte minst efter förra veckans bränder i Värmland. Det blev larm i Mora, Orsa, Sveg, Tandsjöborg och Östersund. Tåget hade nämligen åkt från Sveg ner till Vattnäs, där vi slutligen fick stopp på det, säger räddningsledaren Johan Szymanski.

Annons

Annons

Mellan Orsa och Vattnäs upptäcktes och släcktes ett antal bränder i terrängen samt branden på själva tåget. Orsaken till branden var trasiga bromsar.

- En helikopter har nu flugit över sträckan upp till Noppikoski, vi inväntar nu ett brandflyg för att göra ett fullständigt sök. För närvarande har inga fler bränder upptäckts. Värst blir det nog imorgon när det blir varmt och torrt i luften igen, då är risken stor att de eventuella bränder som pyr blossar upp, sa Johan Szymanski efter midnatt, natten mot torsdagen.

På torsdag morgon rapporterar han att läget är lugnt.

– Brandflyget går upp efter lunch, och Trafikverket kommer att köra en arbetsvagn mellan Mora och Sveg nu på förmiddagen för att kontrollera banan och terrängen, säger Szymanski.

Kartan visar ungefärlig position för händelsen. Koordinaterna kommer från SOS Alarm.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan