Annons

Annons

Annons

Ytterhogdal

Läsartext
Föreningsliv: PRO Ytterhogdal

Cirka 60 personer kom till Ytterhogdals Folkets hus och lyssnade på Jeanette Höglund och hennes föreläsning om arbetet med hemlösa fattiga pensionärer i Stockholm. Föreningen ”Vid din sida”, är en opolitiskt ideell förening grundad av Jeanette Höglund.

Text

Detta är en läsartext.

Jeanette Höglund tillsammans med åhöraren Catharina. Foto: Caj Ek

Annons

Vem bryr sig – eller ens lägger märke till kvinnan som sitter med huvudet lutat framåt och sover? Längst bak i bussen. Bredvid sig har hon en resväska. Hon är på väg med flygbussen till Arlanda. Hennes kläder skiljer sig inte nämnvärt från övriga passagerares. Men hennes väska är tom – till skillnad från övriga väskor. Kvinnan har tänkt sig att hitta en lugn plats på flygplatsen, en soffa eller bänk där hon kan lägga sig ner och sova någon timme. Natten har varit jobbig. Inte många minuter har hon vågat sova på bänken hon hittade.

Cirka 60 personer kom till Folkets hus i Ytterhogdal. Foto: Solveig Haugen

Annons

Billiga Ålandsresor är också populära. Då kan man sova 24 timmar utan att bli för mycket störd. Man kan duscha och äta.

Annons

Nu när det är sommar är det fler missbrukare och våldsmän som är i farten. Risken är större än på vintern, att bli utsatt för misshandel, våldtäkt och stöld.

Med stor inlevelse berättade Färila-tjejen Jeanette Höglund om denna och många andra livsöden hon träffat. Om människor som inte har tillräcklig pension för att kunna skaffa sig mat för dagen, äta sig mätta varje dag och knappast kunna hyra en lägenhet. De har ingen stans att gå där de kan sköta sin hygien eller sova.

Hon berättade att tillvaron många gånger hänger på en skör tråd. Det kan vara en skilsmässa eller en konkurs och plötsligt en dag står man där helt utblottad. En tillvaro som hemlös kan nu vara verkligheten för dessa, många gånger välutbildade människor. Människor som är för stolta för att be om hjälp från någon, allra helst från sina närmast anhöriga.

Jeanette kom i kontakt med dessa människor i sitt arbete som ordningsvakt i bland annat tunnelbanan. Hon såg att de behövde kläder, mat och någonstans att bo. Någon som brydde sig om dem. Då grundade hon den ideella föreningen ”Vid din sida” och genom alla frivilliga gåvor har hon kunnat skänka kläder och ordnat soppkök.

Jeanette och ”Vid din sida” har fått en stor lokal, som ska bli en fritidsgård. De kommer att ha öppet fem dagar i veckan, 12 timmar om dagen. Så nu slipper de hemlösa sitta på bland annat centralen.

Annons

Vid frågan om varför man som hemlös, inte vill flytta till en ort där det inte är så dyrt, blir svaret oftast, ”Ensamheten är värre än hemlösheten”. Här har de i alla fall några vänner som de kan känna sig trygga med i den nuvarande situationen.

Annons

Jeanette har vid flera tillfällen bjudit in ansvariga politiker. Ibland har de inte kommit till möten men fler och fler blir medvetna om att det här är ett samhällsproblem, som man helst vill blunda för. Kanske politikerna har fel fokus?

Föreningen ”Vid din sida” har en styrelse på sju personer och 13 volontärer. Man väntar nu på beslut på sin ansökan om att bilda en stiftelse.

Vi var cirka 60 personer som kom till Folkets hus i Ytterhogdal och lyssnade på Jeanette. Många tankar och känslor väcktes av de berättelser om dessa ensamma, utsatta och trasiga människor.

Inbjudningar om denna viktiga föreläsning hade gått ut till politiker i Härjedalen och media i länet. Var befann ni er någonstans? Vi saknade er! Exakt sådana här problem kanske inte finns här i Härjedalen just nu , tänker någon, men tillvaron är så skör att plötsligt kan vi ha dem här. Bättre att vara medveten i förväg, om att de finns. Det här är aktuellt för hela Sverige.

Solveig Haugen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan