Annons

Annons

Annons

Coronaviruset

Bekräftade coronafall efter after ski i Åre – smittspårning pågår – smittskyddsläkare: ”Rimligen ser det ut så även Funäsdalen och Vemdalen”

Ett bekräftat fall av corona har uppkommit efter att en person deltagit på after ski-event i Åre. Region Jämtland Härjedalen genomför nu smittspårning för att se vilka övriga som personerna kommit i kontakt med.

Text: 

Bild: Ingmar Reslegård

Annons

Det finns även ett par andra fall av corona där man har goda skäl att tro personerna smittats efter att ha gått på after ski-event i Åre. Exakt vilket event vill sjukvården inte gå in på.

– Rimligen ser det ut så även i Funäsdalen och Vemdalen och överallt där vi har skidturism, säger Annika Ersson, biträdande smittskyddsläkare på Region JH.

– Det innebär att vi måste betrakta den typen av verksamhet som en absolut smittorisk. Den som ändå väljer att besöka såna tillställningar måste ta det i beaktande, att de kan exponeras för corona.

Annons

Annons

– Det är inte en uppmaning att man ska sluta gå ut och äta eller träffa kompisar över huvud taget. Men det är som vi har sagt förut, smittorisken är som störst vid nära kontakt och trängsel.

Det är alltså personer som har gått på after ski och blivit sjuka?

– Ja, det har bedömts som den mest rimliga platsen för smitta.

Nu kontrolleras vilka personerna har träffat för att se vilka de har träffat, och om vårdpersonal kan ha smittats.

Den som känner med sig att ha varit på after ski uppmanas nu att vara extra vaksamma på symptom.

– Det viktigaste i allt det här att vi alla har ett eget ansvar att helt undvika att träffa andra om vi har förkylningssymptom, säger Annika Ersson.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan