Annons

Annons

Annons

Ytterhogdal

Läsartext
Föreningsnytt: PRO firade nationell friluftsdag

Den Nationella Friluftsdagen den 21 oktober, snöade bokstavligen in i Hogdalsbygden. Dagen var planerad med olika aktiviteter som femkamp, motionsbingo och en hel del annat på Bygdegården i Överhogdal. Det var 16 medlemmar som mötte upp och eftersom det var ett 20 cm tjockt snötäcke, beslutade vi att vi skulle genomföra dagen inomhus.

Text

Detta är en läsartext.

Inom PRO Ytterhogdal försöker man hålla avstånden. Foto. Solveig Haugen

Annons

Ordförande, Göran Andersson, hälsade välkommen och informerade om aktuella saker som händer i samhället just nu och hur PRO medverkar till att skapa opinion och göra samhället bättre för oss äldre. En broschyr delades ut med information om vad det innebär att vara medlem i PRO. Den får man gärna lämna till vänner och bekanta, som vill bli medlemmar.

Annons

Vidare informerade ordförande om att Härjedalen numer inte har konsumentvägledning genom kommunen. Därför kan PRO-medlemmar få konsumentvägledning genom PRO i kommuner där konsumentvägledare saknas.

Informerades också om vaccination mot säsongsinfluensa och lunginflammation.

Ordförande avslutade sin information med att berätta om PRO Ytterhogdals planering att som tidigare, vid månadsmöten, alltid ha någon form av föreläsningar. Se gärna exempel på anslagstavlan vid ICA i Ytterhogdal. Tyvärr har coronasituationen satt stopp för nästan all verksamhet under 2020. Men vi är optimister och när vi hittat rätta formerna för aktiviteter kommer de att starta igen.

Annons

Webansvarige Solveig Haugen berättade om PRO:s nya hemsida. Den lades ut på nätet i juli 2020 och enklast är att skriva in pro.se i adressfältet. Då kommer man in på PRO Riks hemsida. Därifrån kan man söka på förening. Följande steg är att klicka på Jämtland, Härjedalen och Ytterhogdal. Det är en helt ny modernare layout än tidigare. Det är enkelt att hitta när man har bekantat sig med proceduren.

I inspirationsmaterialet från PRO Riks kunde vi läsa om hur lång tid det tar för olika saker att brytas ner i naturen. Vi ser så gott som dagligen skräp på sidan om vägarna. Vanligt är plastpåsar, som behöver 10-100 tals år för att brytas ner. Aluminiumburkar behöver 200-500 år och PET-flaskor 450-1000 år. Tuggummi tar 20-25 år för att brytas ner. De är dessutom farliga för fåglar. Det fastnar i näbbarna och det blir omöjligt för dem att äta. Men absolut längsta tiden behöver glas (burkar, flaskor mm) för att brytas ner: 1 miljon år!

Annons

Mycket tänkvärt om skräp i naturen! (Källa: Håll Sverige rent.)

Vi gick en bingopromenad runt i huset. Priser i form av skraplotter delades ut. Vi var överens om att varmkorven, kaffet och bullarna, som vi bjöd på, smakade lika gott inne, som de skulle gjort ute. Många köpte lotter och det skrapades ivrigt vid borden.

Trots de dåliga vädermässiga förutsättningarna fick vi en mycket trevlig dag i Överhogdals Bygdegård. Ett stort tack till alla som hjälpte till att göra dagen så trivsam.

Antecknat av Solveig Haugen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan