Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaGabrielle Bäckströms krönikor

Gabrielle Bäckström
Gabrielle Bäckström: Varsågod Sverige - med vänlig hälsning Härjedalen

Text: 

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Gabrielle Bäckström är krönikör i Tidningen Härjedalen. Till vardags jobbar hon på Östersundsposten.

Plötsligt händer det. När min arbetsgivare meddelade att jag hade så många lediga dagar innestående att jag nog "MÅSTE" ta ut lite av dem i rödaste rappet så kan det nog ha hänt att jag nöp mig lite i armen.

Två veckor av ledighet, helt tomma. Mitt under oxveckorna. Svindlande.

"Okeeeeeej då, jag är väl lite ledig då, om ni nu insisterar!"

Eftersom jag jobbat hemifrån, varit ytterst begränsad i det sociala umgänget och är symtomfri så tog jag pick, pack och jycke lämnade Östersund och drog hem till Härjedalen.

Annons

Och det gick både uppför och utför. Brädåkning. Sol vissa dagar och ruggigt väder andra. Som det ska vara.

Annons

Det var vederkvickande och jag måste säga att jag kände livsandarna väckas till liv igen. Men jag ska inte trötta er med detaljer om bastubad, sprakande kaminer, pizza, hemlagat och tåvickande. Nej.

Från Härjedalens tak.

Det jag tänkte dela med mig av är en spaning. Naturligtvis var inte allt som vanligt på skidorterna. Det var annorlunda, men på inget sätt sämre.

Välstrukturerade köer till liftar, kölappar, avstånd och instruktioner om att vänta utanför skidshopen, drive-in för att lämna av hyrd utrustning utomhus var några av sakerna som bröt av.

Trots nuvarande situations allvar så blev jag ändå glad, imponerad och stolt hur Härjedalen tagit till sig den pandemiska situationens allvar.

När jag överhörde två unga personer som pratade om distanslektioner och skolarbete under en paus i åkningen så insåg jag att pandemin öppnat en ny typ av tillvaro för många som tidigare endast besökt Härjedalen endast under sina semestrar.

Det finns skolungdomar från stan plötsligt som lever en vardag i fjällen och som kan åka skidor på rasten. Vuxna som jobbar på distans.

Om man tillåter sig att bortse från den ökade belastningen på vården som resenärerna kan medföra, så kanske det även kan leda till något gott?

Annons

Gabrielle Bäckström är krönikör i Tidningen Härjedalen.

Annons

Kanske ger det mersmak och insikter om att livet kan levas på andra sätt. Tanken om en flytt kanske börjar gro.

Ja, Härjedalen har enligt vad jag sett svarat med styrka i att hantera och anpassa sig efter nya villkor och verklighet. Jag hoppas och tror att de tillresta gjort och gör detsamma för nu har sportlovsveckorna börjat på allvar.

Och jag vill ta detta tillfälle i akt att lyfta på hatten för alla innovativa, nyfikna, påhittiga härjedarlingar som gör allt för att vardagen i kommunen ska kunna fortsätta att rulla och att det ska vara säkert och smittfritt.

Personer som via sociala medier föregår med gott exempel och som visar att man visst kan laga god mat ute vid en brasa. Som tipsar om när norrsken kan skådas när det inte går att ha after ski. Restauranger med noggrann uppsikt över när nästa sällskap kan släppas in för lunch. Alltid lika trevliga och hjälpsamma. Lite som att de ljudlöst säger "Varsågod Sverige – med vänliga hälsningar från Härjedalen."

Så det är med hoppfullt sinne som jag lämnar kära Härjedalen denna gång. Jag hoppas och tror att denna vårvinter kommer bli något som vi går stärkta ur tillsammans.

Ni gör det himla bra! Toppklass.

Annons

Annons

Till toppen av sidan