Annons

Annons

Annons

Härjedalen

Debatt
Debatt: Oppositionen: Varför har de styrande inte arbetat förebyggande med coronapandemin?

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

Varför har det tagit ett helt år för den styrande majoriteten i Härjedalen; M, S och C att inse allvaret med coronapandemin?

Trots uttalad oro från medarbetare, restriktioner och förhållningsdirektiv från statsministern, Folkhälsomyndigheten med flera så har de styrande politikerna i vår kommun valt att inte tillföra medel till verksamheterna i förebyggande syfte. De har tvärtom i många olika sammanhang vidhållit att verksamheterna har de pengar de behöver. Därför har coronapengarna, 25 miljoner, använts för att förbättra kommunens resultat i stället.

Annons

Annons

Vad är ett positivt bokslut värt i relation till minskad risk för smittspridning?

Resurspassen finns fortfarande kvar, medarbetare tvingas göra arbetspass på andra arbetsplatser än den egna. Det har förekommit att medarbetare valt att ta semester de dagar som de anvisats resurspass på annan arbetsplats pga. rädsla för egen smitta och för att riskera sprida smitta mellan arbetsplatser eftersom man kan bära på smittan utan symptom.

Smittspridningen av covid-19 ökar i socialförvaltningens verksamheter. Smittspårning och screening pågår. Smitta utan symptom har konstaterats bland medarbetare. För att försöka stoppa smittan har först nu ansvariga politiker och tjänstemän beslutat att begränsa antal arbetsplatser för varje medarbetare och att koppla resurspass mot egna enheter.

Sedan april 2020 har vi krävt att den förstärkta budget som kommunen fått av staten med anledning av coronapandemin ska användas till det den är avsedd för. Att minska risk för smittspridning, skydda våra mest sköra äldre och säkra en trygg arbetsmiljö för personalen.

Det är en självklar första åtgärd att förstärka bemanningen, ta bort resurspass på annan arbetsplats än den egna. Att arbeta förebyggande handlar om att identifiera risker och hur man hantera dem. Vilka åtgärder man sedan vidtar för att minimera risker är avgörande för resultatet.

Annons

Nu, ett år senare, är läget mycket allvarligt i vår kommun.

Om vi hade haft majoritet, hade vi vidtagit och beslutat om förebyggande åtgärder redan för ett år sedan, och använt de extra pengarna till det de var avsedda för.

Karin Holmin (VH), Bengt-Arne Baben Persson (L), Eva-Britt Boij (L), Åke Rémen (V), Jeannette Ek (V), Gunilla Zetterström Bäcke (-), Margareta Persson Mahmoud (KD)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan