Annons

Annons

Annons

Härjedalen

Insändare
Insändare: Det politiska spelet i Härjedalens kommun

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Annons

Jag följer med stort intresse och ibland med viss förvåning den politiska diskussionen i Härjedalens kommun såsom det utspelas i media.

Man kan inte anklaga oppositionen i kommunen för att vara passiv. Det ena politiska utspelet följs av ett annat. Vissa välformulerade och genomtänkta. Andra tyvärr bara generande, dumma och plumpa. Ett politiskt käbbel som riskerar att öka på politikerföraktet.

Annons

Utifrån media får man uppfattningen att oppositionens övergripande strategi är så många käppar i hjulet som möjligt. Man undrar hur många yngre människor som blir sugna på att engagera sig politiskt? Man undrar vidare om detta förhoppningsvis bara är ett spel för galleriet eller om samma ibland oförsonliga tonläge även genomsyrar arbetet i kommunens viktigaste organ kommunstyrelsen (ursäkta alla fullmäktigeledamöter).

Annons

Vi vet alla att ett väl fungerande styrelsearbete är en viktig framgångsfaktor för vilken verksamhet som helst oavsett om det är ett företag, en förening eller en kommun. Jag drar mig till minnes en studie som Kommunforskning Väst (en gruppering inom Göteborgs universitet) gjorde för ett antal år sedan där man undersökte vad som förenar ett antal framgångsrika kommuner i jämförelse med mindre framgångsrika.

Ett gemensamt drag var att i de framgångsrika kommunerna fanns en aktiv och professionell opposition som på ett tydligt sätt drev sina agendor, men trots detta kunde samarbeta i viktiga strategiska frågor på ett konstruktivt sätt och hade en bra dialog med de styrande partierna.

Allmänheten har ingen insyn i hur det politiska arbetet bedrivs i kommunstyrelsen i Härjedalens kommun. Vi kan dock hoppas att det finns en ömsesidig respekt för varandras roller, att det förs konstruktiva diskussioner och att man strävar till samsyn där det finns förutsättningar för detta.

Ordföranden har naturligtvis en nyckelroll i styrelsearbetet, men det är värt att påpeka att förutom ordföranden så har övriga ledamöter samma ansvar i styrelsearbetet. Kommunallagen gör ingen ansvarsmässig skillnad på majoritet och opposition.

Annons

Det vore intressant för mig och för allmänheten att få veta hur de olika partiföreträdarna upplever arbetet i kommunstyrelsen. Präglas det av professionalitet, konstruktivitet, framåtblickande och en ömsesidig respekt? Allt för kommuninvånarnas bästa!

Vattumannen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan