Annons

Annons

Annons

Härjedalen

Insändare
Insändare: Hälsoschemat är kränkande för personalen

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Annons

Hälsoschema – det är vad kommunerna kallar det omstridda schemat som används i Härjedalens kommun.

Personalen som jobbar på golvet i hemtjänsten har arbetsvillkor som få skulle acceptera. Definitivt inte deras chefer och styrande politiker. De arbetar bara på vardagar och max åtta timmar per dag. Om det blir mer jobb så får de rejäla övertidsersättningar eller som ledighet.

Annons

Inom hemtjänsten finns inte kompledigt för övertid, bara en låg ersättning. Hälsoschemat innebär att de har rätt till två sammanhängande lediga dagar varje tvåveckorsperiod. En eller två andra lediga dagar kan hamna var som helst under perioden. Oavsett om de arbetar hel- eller deltid jobbar de lika många dagar och ibland ett pass på morgonen och ett på kvällen.

Annons

Hur ofta har vi inte hört att klämdagar är perfekta att ta en semesterdag för det ger fyra lediga dagar i rad? En bra julhelg kan ge två veckors ledighet med några få semesterdagar.

För hemtjänsten finns aldrig den möjligheten därför att de har 365 eller 366 arbetsdagar varje år. Det finns inga dagar som automatiskt är lediga och arbetstiden är 24 timmar per dygn. Extra ersättningen för storhelger ligger omkring 50–60 kronor i timmen.

Till detta kommer en låg lön. Man behöver bara hoppa över närmaste chefsledet så ligger löner dubbelt upp mot hemtjänstpersonalen.

Jag vill uppmana alla som inte tror att hälsoschemat är till för personalens hälsa att protestera på alla sätt mot detta kränkande utnyttjande av personalen.

Bertil Andersson, Hede (trolig brukare inom några år)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan