Annons

Annons

Annons

Härjedalen

Insändare
Debatt: Svar: Vår personal gör ett fantastiskt arbete

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Robert Eriksson

Annons

Kommentarer till inlägg av Bertil Andersson och Karin Holmin:

Insändare: Hälsoschemat är kränkande för personalen (10 maj)

Debatt: Vox humana: Ohållbara scheman sliter ut personalen (10 maj)

Eftersom inläggen berör både politik och verksamhetsfrågor så svarar vi från bägge håll.

Vi befinner oss fortfarande i en ansträngd situation kopplad till pandemin. Många anställda i kommunens verksamheter gör ett fantastiskt ansvarsfullt och uppskattat arbete.

Annons

Både Karin Holmin och Bertil Andersson skriver att lönerna är låga. I jämförelse med andra låg Härjedalen 2019, för undersköterskor på plats 47 och vårdbiträden på ungefär 120 plats av Sveriges 290 kommuner.

Annons

Vård och omsorg är en verksamhet som bedrivs 24 timmar om dygnet, året runt. De äldre som är beviljad hjälp ska ha sina insatser oavsett om det är vardag eller helgdag. Därav arbetstider på obekväma tider, vilket också regleras i överenskommelse mellan arbetsmarknadsparter genom lägre heltidsmått på dagen på 37 timmar per vecka och 36 timmar för dem som jobbar natt, som nästa år ska blir 34 timmar.

Det i sin tur leder till lediga dagar under veckan men tyvärr också effekt i att bara vara ledig varannan helg. Att jobba varannan helg är mer vanligt än ovanligt i Sverige. Ett förhållande som även drabbar andra branscher.

I sammanhanget kan vi nämna att Härjedalens kommun dessutom ger våra medarbetare möjlighet till en timme i veckan för friskvård. Syftet är att denna timme tillsammans med en aktiv fritid ska kunna förebygga ohälsa och få medarbetare att må bättre.

Gällande medarbetarundersökning som Holmin skriver om så kommer det att genomföras till hösten 2021. Detta efter överenskommelse i den centrala samverkansgruppen där fack och arbetsgivare träffas. Medarbetarundersökningen är ett viktigt redskap för att vi som arbetsgivare ska kunna utveckla till det bättre.

Anderssons påstår att chefer och politiker har oskäligt höga ersättningar om man jobbar övertid. Konstaterar att det inte överensstämmer med verkligheten.

Annons

Annons

Chefer i Härjedalens kommun har inte rätt till övertidsersättning, detta regleras vid anställningen. Och vi vet att cheferna i socialförvaltningen ofta gör mer än sina 40 timmar per vecka, särskilt nu under pandemin.

För politiker finns heller inga övertidsersättningar. I politikerrollen ingår rätt mycket engagemang och möten på kvällar och helger.

Återigen, vår personal gör ett fantastiskt arbete. I jämförelse så har vi arbetsförhållanden liknande övriga kommuner i Sverige. Och ett löneläge som ligger klart över medel.

Visst kan saker göras annorlunda. Men vi i den politiska majoriteten och tjänstemannaorganisationen har dock en krass verklighet och en begränsad penningpåse att förhålla sig till. Men för den skull så är vi öppen för att se över andra lösningar utan att det kostar mer.

Anda Embretzen förvaltningschef socialförvaltningen

Anders Häggkvist (C) ordförande socialutskottet

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan