Annons

Annons

Annons

Härjedalen

Insändare
Insändare: Svar om byvaktmästeri: Det finns hushållsnära tjänster att köpa

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Annons

Svar på ”Byvaktmästeriet i Härjedalen ska vara kvar!” (25 maj)

Med andra förutsättningar infördes en gång i tiden byvaktmästeriet i Härjedalen. Tanken var då att via kommunens arbetsmarknadsavdelning hjälpa äldre med service kring sin egen fastighet. En service som underlättade för en del att kunna bo kvar.

Idag finns andra förutsättningar och möjligheter. Samma service, och lite till, kan var och en köpa, för ungefär samma kostnad, via rut-företagare. Detta genom att staten har beslutat att betala halva arbetskostnaden genom rut-avdraget.

Annons

När man tar del av lokala diskussioner, bland annat på sociala medier, kan man lätt få en uppfattning att Härjedalen är den första kommunen i Sverige att avveckla byvaktmästeri. Det är snarare tvärtom. En klar majoritet av Sveriges kommuner har aldrig haft eller startat upp liknande verksamheter.

Annons

Bara tre andra kommuner i länet erbjuder i dagsläget någon form av fixartjänster, men vilka sysslor som utförs är skarpt begränsat. Vi är till exempel den enda kommun i länet som hittills erbjuder hjälp med trädgårdsskötsel och snöskottning.

Trenden är tydlig. Allt fler avvecklar liknande verksamheter eftersom det i dag finns alternativa lösningar.

Från 2020 togs biståndsbeslut angående byvaktmästare bort, eftersom fastighetsskötsel inte omfattas av socialtjänstlagen och rätten till bistånd. Men för att man hittills har kunnat köpa byvaktmästeritjänster från kommunen så har villkoret varit att personen i fråga har andra hemtjänstinsatser som är biståndsbedömda.

Vi i majoriteten ser arbetsmarknadsavdelningens medarbetare som en viktig resurs. Vårt förslag är att den resursen bland annat istället kommer att kunna användas i kvalitet och trivselhöjande fastighetsskötsel i kommunens egna fastigheter.

Vi i majoriteten anser att vi inte med skattemedel ska ”kortsluta” rut-företagares möjligheter att utvecklas. Samt att vi då indirekt tackar nej till ”moder Sveas” utsträckta hand om subvention på halva kostnaden.

Annons

Hur än det är så kommer det att för de flesta härjedalingar, oavsett om man har andra biståndsbeslut eller inte, att kunna köpa hushållsnära tjänst till ungefär samma kostnad.

Enda skillnaden är att det istället för kommunen kan komma att utföras med RUT avdrag av etablerade eller nya, hushållsnära företag, sociala företag, föreningar, byalag, lanthandlare etcetera.

Anders Häggkvist (C) ordförande socialutskottet

Lars Olof Mattsson (M) ordförande samhällsutvecklingsutskottet

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan