Annons

Annons

Debatt
Debatt: Kyrkan bör inte sälja prästgården i Vemdalen

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Rune Berglund (S) är ordförande i kyrkofullmäktige i Härjedalens pastorat. Han vill att kyrkan behåller prästgården i Vemdalen. I en tidigare debattartikel förslog kommunpolitikern att kommunen skulle undersöka möjligheten att köpa fastigheten från kommunen.

Bild: Privat

Annons

Karin Holmin i Vox Humana säger i en debattartikel att kommunen borde utreda ett köp av prästgården i Vemdalen. Vem som har delgivit informationen om att den skulle vara till salu framgår inte. Det vi vet är att det inte finns något beslut om att sälja prästgården.

Det var ju så att kommunen ägde prästgården och använde den för skolans behov till för några år sedan men efter en omlokalisering av skolans undervisning gjordes bedömningen att man inte längre behövde lokalerna. Ägarbytet sammanföll med att kyrkan just då sökte en församlingslokal i Vemdalen och kontorsutrymmen för det nybildade pastoratets administration. Kyrkan blev åter ägare till prästgården

Annons

Efter ägarbytet fick prästgården namnet Kyrkans Hus, ett omfattande renoveringsarbete startade och blev klart ungefär samtidigt som Coronapandemin drog in över Sverige och världen. Det har därför inte kommit i gång någon verksamhet ännu. Det har heller inte tillsatts några särskilda resurser för en uppstart. Det senaste året har pastoratets administration omorganiserats och rationaliserats vilket gör att kontorslokalerna blivit lediga.

Annons

Det är givetvis i det perspektivet frågan ställs om vi ska ha kvar Kyrkans Hus. En plan för pastoratets framtida lokalbehov kommer att presenteras senare och beslutas av kyrkofullmäktige. Då kommer vi att se på vilka platser pastoratet vill lägga sina resurser.

Om vi ser situationen för kyrkan och skolan i Vemdalen i ett större sammanhang bör svaret bli att skolan ska bygga ut sina lokaler utifrån sina egna behov på sin egen mark och att Kyrkans Hus har en annan uppgift än att bli en lösning för skolans lokalbehov. Det handlar om framtiden för både skolan och kyrkan. Den stora vinsten ligger i att båda utvecklas var för sig inte i att kyrkans verksamhet reduceras till vad den var innan vi köpte Kyrkans Hus.

Anledningen till att skolan behöver fler lokaler är att hela bygden utvecklas på ett fantastiskt sätt. Då kan inte kyrkan gå åt andra hållet. Vi måste vara en del av den utveckling som sker inte dra oss tillbaka. Det är min personliga åsikt i den här frågan.

Annons

Rune Berglund (S)

ordförande i kyrkofullmäktige

Härjedalens pastorat

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy