Annons

Annons

krönika

Mikael Andersson
Redaktionsrutan: Vi lämnar ett val ...

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Bild: Johannes Berndalen

Annons

... och blickar framåt mot nästa. Drygt 16 procent av de röstberättigade härjedalingarna röstade i kyrkovalet. S har gått fram och Vänstern i Svenska kyrkan har kommit in i kyrkofullmäktige. En vänstervåg? Kanske ska man inte dra för stora växlar på ett kyrkoval i Härjedalen. Det krävs inte så många röster för att förändra mandatfördelningen, när förhållandevis få går till valurnorna.

Om ett år är det val igen och sannolikt kommer intresset att vara större då, från partierna själva, från media och säkert också från alla som röstar. Härjedalen styrs ju av den i ett riksperspektiv ganska osannolika kombinationen Socialdemokraterna, Centerpartiet och Moderaterna. På kommunnivå brukar dock sakpolitiken stå före den ideologiska grunden, diskussionerna handlar mer om när och hur en skola ska renoveras, än om hur skolsystemet ska se ut. Men även här skymtar partiernas grundpolitik fram och det blir säkert än mer tydligt ju närmare valet vi kommer.

Annons

Hur går det då? Efter förra valet tog det flera månader innan den nuvarande majoriteten i Härjedalen hade fått ihop det. En stark majoritet är ju bekvämt, det går att driva igenom sin politik hur mycket än oppositionen härjar och bråkar. Frågan är väl vad väljarna tycker? Kvittot på det kommer efter den 11 september 2022.

Annons

Jag tänker inte spekulera i utgången, eller om utgången i kyrkovalet kan vara någon slags värdemätare. Det får andra bry sig med. Vår roll är att rapportera, granska och ge utrymme till debatt kring valrörelsen.

Det kan jag lova att vi ska göra.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy