Annons

Annons

Annons

Härjedalen

Insändare
Insändare: Vi behöver en fungerande hälso- och sjukvård!

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Karin Holmin, Vox Humana.

Bild: Mikael Andersson

Annons

Samarbetsavtalet mellan Härjedalens kommun och Region Jämtland Härjedalen är uppsagt. Samarbetet enligt avtalet ska säkerställa tillgång till närvårdsplatser, Näva, i Sveg och i anslutning till närvårdsplatserna säkerställa tillgång till erforderlig akutsjukvård av läkare under de tider hälsocentralen i Sveg är stängd.

En läkartillgång som också ställer krav på sjuksköterskebemanning dygnet runt. En bemanning som kommunen i enlighet med avtalet tillhandahåller och ansvarar för.

Annons

Annons

Den 21 september sa Härjedalens kommun upp avtalet.

Klarar Region Jämtland Härjedalen själv, utan samverkansavtal med kommunen, av att säkerställa både tillgång till närvårdsplatser i Sveg och till läkare på kvällar, nätter och helger för alla som bor och vistas i östra Härjedalen eller är det 08–17 måndag–fredag som gäller from årsskiftet?

Är det ambulans och/eller akutmottagningen i Östersund som blir lösningen när vi har behov av hälso-/sjukvårdsinsatser? Vad händer om våra barn blir sjuka en fredag kväll?

Varför har vi, folkvalda politiker och kommunmedborgare i östra Härjedalen, inte informerats om att avtalet skulle sägas upp? Kommer vi vakna upp på det nya året och mötas av en skylt; ”Hälsocentralen i Sveg stängd”?

En fungerande hälso-, och sjukvård är en absolut nödvändighet för att skapa den trygghet och säkerhet som är av yttersta vikt för att människor ska våga bo kvar, driva företag, vistas här och flytta hit.

Enligt uppgift som kommit undertecknad till del så har det nu uppsagda samarbetsavtalet inte följts till 100 procent. Båda parter har brustit i sina åtaganden. Detta sägs har pågått under flera år. Hur är det möjligt? Är det ingen som bryr sig? Ingen som känner något ansvar? Ingen som tar ansvar?

Vilken hälso- och sjukvård ska vi ha i Härjedalen?

Karin Holmin, Vox Humana

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan