Annons

Annons

Annons

Härjedalen

Debatt
Kalle Olsson (S): Ingen råkar av misstag anställa illegal arbetskraft

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Gränspolisen i länet genomförde häromveckan ett antal arbetsplatsinspektioner vid byggen i Härjedalen. Totalt uppdagades elva fall av illegalt arbetande tredjelandsmedborgare.

Polisen om illegal arbetskraft: ”De vi vill komma åt är arbetsgivarna” (2 november)

Annons

Jag blir förbannad men tyvärr inte förvånad över resultatet av polisens insats. Utnyttjandet av utländsk arbetskraft är ett kraftigt växande problem, inte minst inom byggbranschen.

Det handlar alltså inte om att utländska arbetare får lite mindre i lön än vad kollektivavtalen anger – många gånger handlar det om ett cyniskt och farligt utnyttjade som närmast påminner om exploatering. En annan form av trafficking. Lönen är låg, långt under avtalen, arbetsvillkoren usla. Kanske bor man på bygget. Man är helt och hållet i händerna på arbetsgivarens godtycke.

Annons

I kölvattnet av det ultraliberala regelverk för arbetskraftsinvandring som regeringen Reinfeldt införde 2008 har vi sett ett skamlöst utnyttjande av fattiga människor på svensk arbetsmarknad.

Den S-ledda regeringen har gjort en hel del för att skärpa kontrollen kring arbetskraftsinvandring. Exempelvis är det resultatet av en lagändring 2018 som ger polisen möjlighet att, utan konkret brottsmisstanke, göra stickprovskontroller likt de i Härjedalen.

Men mer behöver göras. Ingen råkar av misstag anställa illegal arbetskraft. För dessa skrupelfria arbetsgivare handlar det om en rå och cynisk kalkyl: att maximera vinsten på bekostnad av människors trygghet och värdighet. Därför behöver samhällets svar vara hårt.

Vi kommer att fortsätta arbetet med att städa upp på svensk arbetsmarknad. Nyligen mottog regeringen förslag om att bland annat utöka möjligheterna att straffa dem som utnyttjar utländsk arbetskraft och att förbjuda handel med arbetstillstånd för att skuldsätta arbetskraftsinvandrare.

Annons

Jag ser fram emot att rösta igenom dessa förändringar i riksdagen. Det ska vara ordning och reda på svensk arbetsmarknad!

Kalle Olsson (S) riksdagsledamot

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan