Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Härjedalen

Insändare
Därför plogas det inte när det snöar

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Intressant läsning om trafikverkets syn på plogning i Härjedalen och Jämtland. Läste tidigare att Trafikverket inte upphandlade snöröjning och halkbekämpning direkt från entreprenörerna på grund av att de inte hade all den kompetens som krävdes av modern snöröjning. Peab har tydligen kompetens att anlita traktorer för snöröjning i alla fall.

Traktorer ersätter plogbilar på vägsträckor i Härjedalen: ”Ska klara våra krav” (12 november)

Annons

Annons

Jag åkte på en resa söderut 9 november och på morgonen låg det 15 centimeter nysnö i Hede och det snöade fortfarande duktigt. På några ställen anade man att det kanske kunde ha plogats, men jag kom ändå ner i Dalarna ett stycke innan jag träffade på den första plogbilen.

Torsdagen efter åkte jag hem och vägarna upp till Linsell var hyfsat röjda, men från Ransjö och uppåt var vägen som en spårig tvättbräda. Den hade inte plogats, vilket jag även fick direktrapport om från vägen på tisdag kväll.

Så Evert Boeye från Trafikverket har ju en poäng i att traktorerna håller tidsschemat. Spelar ju ingen roll om det är lastbil eller traktor som anlitats till att inte ploga när det snöar.

Problemet är egentligen att regeringen skrivit ett brev med krav att Trafikverket ska prioritera minskning av olyckor utan ökade resurser. Då fördelas resurserna om från Norrland och landsbygden söder ut till storstadsområdena. Som pluseffekt mycket sämre vägar utanför storstadsområdena (och Södermanland som får mest anslag), så dåliga att hastighetsgränserna kan sänkas rejält och på sikt sänker de allt sämre vägarna farten ännu mer.

Det som har varit viktigt i vårt land, att alla människor ska ha samma villkor och förutsättningar, är borta. Mest förvånas jag över att socialdemokraterna ligger bakom detta.

Bertil Andersson, Hede

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy