Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaHärjedalen

Mikael Andersson
Redaktionsrutan: Vem blir bojkottad av TH?

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Bild: TT, Johannes Berndalen

Annons

Svaret är i stort sett ingen. Minns ni kanske Marcus Birro? Ja, vad har han med Tidningen Härjedalen att göra, det kan man ju fråga sig? Men någon gång för länge sedan, jag minns inte vilket år det var, fick han sparken från i stort sett alla sina uppdragsgivare, varav Expressen var den största och mest namnkunniga. Förutom att han i allmänhet var en rätt obekväm figur i mediesverige och skrev krönikor som med en väldigt stark vilja kunde tolkas lite åt högerhållet, deltog han i ett poddsamtal med en känd högerextrem debattör. I det närmaste nazianstruken. Själv uttryckte han inga sådana åsikter, men bara att vara med i det sammanhanget var ganska korkat. Milt sagt.

Hursomhelst, han fick sparken. Då var undertecknad redaktionschef på TH, vår ansvariga utgivare satt i stan. Jag tog kontakt med Marcus och frågade om han hade lust att skriva några krönikor i TH. Jag tyckte att han hade en vass penna och något att förmedla. Och i ärlighetens namn tyckte jag också att det var lite roligt att ha en av Sveriges mest omtalade mediepersonligheter, som just fått sparken från en av Sveriges största tidningar, i en av Sveriges minsta tidningar. Jag förstod väl kanske att det skulle bli en del uppståndelse, men var inte riktigt förberedd på att det skulle bli dagens stora mediehändelse, den där torsdagen när TH kom ut. För det blev det faktiskt, utan att överdriva.

Annons

Annons

Nu skrivs det ledare, krönikor och debattartiklar som får hans dåvarande texter att framstå som helt okontroversiella. Det var till och med så att min ansvariga utgivare fick frågan om vi kunde fortsätta ha honom som krönikör, efter att han lunchat med några företrädare för SD. I dag sitter det partiet nästan i regeringen. Tider, tankar, förhållanden förändras, det är den enda slutsatsen jag tillåter mig att dra av det.

Vi bojkottade alltså inte Marcus Birro då, och vi bojkottar ingen i dag heller. Vi driver ingen politisk linje som tidning, vi har inte ens en ledarsida. I debattartiklar och insändare har våra politiker och andra möjlighet att utrycka sig och föra fram sina åsikter. Så även när vi skriver artiklar om olika politiska skeenden och sammanhang.

Däremot kan man inte prenumerera på spaltmetrar för det man vill uttrycka. Vi, i slutändan jag som ansvarig utgivare, avgör vad som publiceras. Och jag kan väl säga en sak, att har man blivit publicerad i TH både en och flera gånger, och fortsätter mala på i exakt samma spår, utan nya vinklar eller ingångar, ja då måste man nog försöka lite bättre. Det handlar inte om bojkott utan snarare om våra läsares välstånd.

Så skriv gärna, men kom med något nytt!

Mikael Andersson

chefredaktör och ansvarig utgivare

Tidningen Härjedalen

Annons

Mikael Andersson, chefredaktör för Tidningen Härjedalen

Bild: Johannes Berndalen

Marcus Birro, krönikör och debattör, numera mest på fotbollsområdet.

Bild: TT

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy