Annons

Annons

Annons

Härjedalen

Debatt
Transportföretagen: Fyra av tio statliga vägar är i dåligt skick

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Ett väl fungerande vägnät är helt avgörande för att knyta samman stad och land och garantera tillgänglighet för alla, i hela landet."

Bild: Mikael Engström

Annons

I Jämtlands län är fyra av tio statliga vägar i dåligt eller mycket dåligt skick. Värst är det i Härjedalen, där 51,9 procent är i dåligt eller mycket dåligt skick. Motsvarande siffra för Bräcke är 45,3 procent och för Berg 43,7 procent.

Nu krävs stora satsningar för att inte säkerhet och effektivitet på våra vägar ska bli ännu sämre än idag. Ett väl fungerande vägnät är helt avgörande för att knyta samman stad och land och garantera tillgänglighet för alla, i hela landet.

Transportföretagen har brutit ned data från Trafikverket. Vägarnas tillstånd är en sammanvägning av vägytemätningar och livslängdsanalys, där åkkomfort, spårdjup och förväntad livslängd används som parametrar för att ge en bred bild av vägnätets tillstånd.

Annons

Resultatet är dystert. Förra året uppskattades underhållsskulden av vägnätet till 19 miljarder kronor och skulden beräknas växa till 42 miljarder kronor till år 2030 om inte ytterligare medel tillförs. För att bibehålla dagens standard skulle den nuvarande budgeten behöva öka med ytterligare 2 miljarder per år. För att vägnätet ska bli bättre krävs att budgeten utökas med 4 miljarder årligen.

Annons

(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)

Ett vägnät med god standard som möjliggör säkra och snabba resor är kittet som håller samman stad och land. Att varor och människor kommer fram är avgörande för samhällets utveckling. Tyvärr är standarden alldeles för låg och satsningarna på det statliga vägnätet otillräckliga.

Även Trafikverket anser i sitt förslag till nationell infrastrukturplan för perioden 2022–2033 att underhållssatsningarna skulle behöva fördubblas för att klara av att möta de försämringarna som sker. Ett eftersatt vägnät gör vägarna mindre säkra att köra på, vilket påverkar hur snabbt det går att köra.

Konsekvensen är att vårt avlånga land blir ännu längre och att stad och land slits isär. I Jämtland handlar det om 795 kilometer väg som är i dåligt skick och hela 852 kilometer väg som är i mycket dåligt skick.

Tillväxten och utvecklingen i regionen är beroende av en god framkomlighet för att kunna transportera både människor och varor på ett konkurrenskraftigt sätt. Satsningar på ett ökat vägunderhåll är därför helt nödvändiga.

Annons

Sverige växer och allt fler ska samsas på vägarna. Vi behöver en långsiktig vägunderhållsplan som ser till landets alla vägar. Det är hög tid att ta ett helhetsgrepp kring nödvändiga upprustningar för att säkerställa ett säkert och effektivt transportnätverk.

Ju längre tid vi väntar, desto större blir underhållsskulden. Det är dags att investera i och underhålla vår infrastruktur, i Jämtland och i hela landet.

Marcus Dahlsten, vd Transportföretagen

Tina Thorsell, samhällspolitisk chef Transportföretagen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan