Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Härjedalen

Redaktionsrutan: Varför behövs egentligen TH?

Tidningen Härjedalen har en obruten bevakning av landskapet och senare kommunen sedan 1944. En viktig del av den lokala demokratin enligt tidningens chefredaktör.

Bild: Mikael Andersson

Annons

För mig skulle ju frågan enkelt kunna besvaras utifrån ett rent själviskt perspektiv, för att jag ska få lön. Nu skulle jag ju förvisso kunna arbeta någon annanstans, och dra in mina surt förvärvade slantar ändå. Men jag tror att vi måste lyfta svaret till ett lite större perspektiv.

Frågan handlar egentligen om varför ett samhälle behöver medier som står oberoende i förhållande till makten, den politiska såväl som den ekonomiska. Medier som inte är styrda av någon särskild agenda, vare sig politisk eller någon annan. Medier som verkar utifrån journalistiska principer, där drivkraften främst är att så neutralt och objektivt som möjligt berätta vad som händer i samhället. Men också att kritiskt granska de beslut som tas, att lyfta fram de röster som sällan får komma till tals och vara ett forum för debatt, där åsikter kan stötas och blötas.

Annons

Annons

Jag tycker det kan passa att påminna lite om det när vi nu går in i ett valår. En förutsättning för demokrati är fria och oberoende medier. Det finns flera förutsättningar så klart, att vi har fria val, yttrandefrihet, föreningsfrihet och så vidare, alla oerhört viktiga pusselbitar för ett fritt och öppet samhälle.

I det sammanhanget ska jag varken förringa eller förstora TH:s roll. Vi är en del av den lokala demokratin i Härjedalen, så mycket vågar jag påstå. Vi kommer att lyfta frågor kring den lokala valrörelsen, mer och mer ju närmare vi kommer höstens val, det kan jag lova. Och vi kommer att fortsätta bevaka det som händer i Härjedalen, stort och smått, det är själva grunden för vår existens.

Det är åtminstone en del av svaret.

Mikael Andersson

Chefredaktör och ansvarig utgivare

Tidningen Härjedalen

Mikael Andersson är tidningens chefredaktör.

Bild: Johannes Berndalen

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy