Annons

Annons

Annons

Härjedalen

Insändare
Vi är många i Härjedalen som vill att politikerna prioriterar klimatet högre

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Den 11 september är det dags för kommunalval. Om ungefär sex månader kommer alltså jag och mina klimatvänner lägga vår röst på det parti i vår kommun som kan visa på högst klimatambitioner och tydligast formulerade miljömål.

Vi är ett gäng som nu, till skillnad från en hel värld, ser oerhört mycket fram emot röstfiske.

Röstfiske kan enkelt beskrivas som politikers försök att locka nya väljare genom populära förslag, eller, som agerande med det enda syftet att värva röster. Det låter ju inte så snyggt.

Annons

Så varför ser vi fram emot sådana vidriga och oetiska tilltag? Jo, för att om vi som engagerar oss för klimatet i Härjedalen blev utsatta för röstfiske skulle det betyda att ni politiker i alla fall har förstått vad vi vill.

Säg att ni tänker dra igång en klimatkampanj som syftar till att upplysa företag och medborgare om klimatkrisen. Berätta för oss att ni kommer att överväga att utlysa klimatnödläge. Skriv i ert partiprogram att ni avser upprätta en energiplan. Basunera ut att ni planerar att ta itu med hur kommunens bilar används och att ni ska upprätta en effektiviseringsplan.

Annons

Meddela oss att ni kommer att överväga att inte längre rida på att regionen har en koldioxidbudget utan istället satsa på att spendera några kronor på att upprätta en egen.

Sprid gärna att ni kommer att se över situationen med användningen av fossila bränslen. Hör av er om att ni kommer att upprätta ett hållbarhetsutskott. Twittra om att ni vill se över kommunens kapitalplaceringar och upprätta dokument där det står att dessa aldrig någonsin i framtiden ska gynna fossila industrier.

Formulera någonting om att ni ska besluta om att vidta åtgärder för att bevara våra vilda bin. Gör en uppdatering på sociala medier om att ni värnar skogen och kommer att se till att formulera mål för hur skogen ska förvaltas. Upplys oss om att ni ska fortsätta att uppmuntra kommunanställda till digitala möten för att minska resor och transporter.

Säg att ni ska.... Fast ni kanske inte alls har några sådana avsikter.

Annons

Vi är många i Härjedalen som vill att vi på samtliga arenor i kommunen prioriterar klimatet högre och sätter ambitiösa och seriösa målsättningar för hur vi ska värna natur, miljö och biologisk mångfald. För våra barn och barnbarns skulle helt enkelt. Hallå politiker - visa att ni har förstått vad vi vill i alla fall. Röstfiska!

Åsa Palm, Funäsdalen, Härjedalens kommun

En av grundarna och administratör i Facebookgruppen; Nätverket för Hållbarhet i Härjedalen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan