Annons

Annons

Annons

Annons

Funäsdalen

Insändare
Till miljö- och bygg: Tänndalens Fjällgård måste bevaras och K-märkas!

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Ulrica Dahlqvist

Annons

Jag är född i Härjedalen, Sveg och har haft Tänndalen och Fjällnäs som utflyktsmål under min uppväxt i alla årstider.

Har förstått att den detaljplan kommunen har som underlag för rivning av Tänndalens Fjällgård och nybyggnation är cirka tio år gammalt, ej reviderad. Den tid vi lever i idag har fått nya tankesätt, där förståelse för miljö och aktsamhet för framtiden prioriteras.

Annons

Denna dalgång är för mig en skönhetsupplevelse, där naturen tar stor plats, i sina mjuka former. Allt är som i stora delar av Härjedalen, nedtonat, småskaligt, ett hänsynstagande till naturen utan förfulande inslag.

Annons

Planer på att tillåta höghus med lyxlägenheter låter som en våldtäkt i denna känsliga natur. En exploatering och en brist på respekt och förståelse för den kulturbygd som existerar.

Stora byggkonsortium har oftast starka muskler och övertalningsförmåga. Den skiss som presenterats av höghusen som är förslag att ersätta den plats där Tänndalens Fjällgård finns idag, är en stort byggkomplex, en arkitektur som skriker ut ett passerat 80-tal och är helt malplacerat i sin miljö.

Om ni i en byggnadsnämnd öppnar upp för denna utveckling av exploatering, innebär det att fler byggföretag inte kan nekas i framtiden, i Härjedalen eller Bergs kommun, med förödande resultat för framtiden.

Den arkitektur och de hus som finns kvar från den begynnande epoken av turismens vaknande i Tänndalen ger perspektiv och är markörer på en historia som ger karaktär. Jag kräver följande:

Detaljplanens ålder anger att en ny översyn bör göras.

Tänndalens Fjällgård måste bevaras och K-märkas!

Hans Rooth

Annons

Annons

Till toppen av sidan