Annons

Annons

Annons

Sveg

Insändare
Ge oss den trygghet vi behöver i Östra Härjedalen

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

I dokumentet "Härjedalens riktlinje för befolkningsutveckling 2020–2030" står det: "Visionen är att Härjedalens kommun har en befolkning på över 10 000 invånare och en ekonomi i balans år 2030. [...] Det är attraktivt att bo, besöka och verka i vår kommun. [...] För att nå dit behöver kommunen aktivt arbeta med att stå emot befolkningsminskningen och öka antalet kommuninvånare".

Annons

Bild: Stefan Persson

Annons

Min fråga är: hur arbetar man aktivt med att stå emot befolkningsminskningen och öka antalet kommuninvånare när man inte ger ens invånare grundläggande trygghet genom NÄVA och sjuksköterskor på jour kväll, helg och natt i Sveg?

Jag har läst att anledningen till uppsägningen bland annat är "risker för patientomsorgen och brister i patientsäkerheten". Är det verkligen så att kommunen tycker att ingen vård är säkrare än lite vård?

Enligt artikel i TH 05.11.20 flyttar nu flera barnfamiljer till Sveg och enligt artikel i TH 06.05.21 har antalet barn ökat så mycket i Sveg att kommunen måste utöka antal förskolelokaler. Barn kan bli svårt sjuka snabbt och folk är inte sjuka bara mellan 07-16. Om ni vill ha skattepengar in måste ni se till att kommunens invånare känner att det finns ett minimum av trygghet i att bo här.

Vi har själv  - som nyinflyttade från Oslo - fått komma in på Svegs hälsocentral med våran då 3-åring mitt i natten på grund av andningssvårigheter. Barnet fick nödvändig medicinsk hjälp av jourhavande sjuksköterska, så vi inte blev tvungna att belasta ambulans-tjänsten i länet. Underskatta aldrig sjuksköterskornas kompetens och trygghet, även om svensk sjukvård är känd i Skandinavien för att göra just det. Underskatta heller aldrig invånarnas behov för trygghet - om ni vill att orten ska växa så måste man behandla orten och dess invånare som mer än en budgetpost.

Mali Larsson Brevik

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan