Annons

Annons

Annons

Annons

Härjedalen

Insändare
SD vill återinföra byvaktmästeriet

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Skotta snö var en av de arbetsuppgifter som kommunens byvaktmästare tidigare tog på sig, och som kommunen nu hänvisar till privata företag.

Bild: Ulrica Dahlqvist

Annons

På kommunfullmäktiges sammanträde den 25 april så kom vår motion om att återinföra byvaktmästeritjänsterna i kommunal regi upp. Motionen lämnades in ganska omgående efter kommunfullmäktiges beslut om att dessa tjänster inte skulle tillhandahållas av kommunens arbetsmarknadsenhet. Utan man fick vända sig till så kallade RUT-företag i samhället.

Tidigare under förhandlingarna inför nerläggningen så stod de styrande partierna och sade att det inte skulle bli dyrare för de som innehade dessa tjänster. Detta var 2021. I samband med vår motion så presenterade vi bevis i form av fakturor från när kommunen utförde dessa tjänster och nu när den privata sektorn utför dem att det har blivit upp till fyra gånger så dyrt för de behövande av dessa tjänster.

Annons

Annons

Vid samtal med en del av dem som utförde dessa tjänster på arbetsmarknadsenheten så saknar de att utföra detta. Dels för att det hade en positiv inverkan på deras arbetsträning och dels för att de blev en social kontakt med de behövande av tjänsterna.

Kommunfullmäktiges styrande partier vill inte lyssna på argumenten utan valde att rösta ner motionen. Bryr sig verkligen de styrande partierna om våra invånare i Härjedalen?

Här kan man tycka att invånarna är till för kommunen och inte att kommunen är till för invånarna. Samtidigt som kommunen säger sig främja att våra gamla ska kunna bo kvar hemma längre på ålderns kant. Men man arbetar precis tvärtemot mot för vad man säger kan man tycka i och med att politikerna röstar emot ett förslag som gör att man har dessa förutsättningar att bo kvar hemma. För nu kommer många förmodligen tvingas flytta från sin hem på grund av att de inte har råd att kunna få dessa tjänster som snöskottning och klippa gräsmattan längre då allt detta har blivit upp till fyra gånger så dyrt med den privata sektorn.

De styrande nämner ofta kärnverksamheten i sina uttalanden. Vård, skola och omsorg. Här tycker åtminstone vi i Sverigedemokraterna att detta ingår i Kärnverksamheten. Att se till så behövande får den hjälp de är i behov av ska ingå i kommunens regi och inte det privata näringslivet.

Ted Länsberg

Sverigedemokraterna Härjedalen

Annons

Annons

Till toppen av sidan