Annons

Annons

Annons

Härjedalen

Debatt
Vad har kungen emot Härjedalen?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Mattias Holgersson

Annons

Av landets 25 landskap har vår kung tolv särskilda favoriter. På den olyckliga halva som inte ingår i den skaran finns Härjedalen. Nu är det hög tid att avsluta ett förhållande som för länge sedan har passerat bäst före-datum, skriver företrädare för Republikanska Föreningen.

2018 utsågs prinsessan Adrienne till hertiginna över Blekinge. Det var det tolfte landskapet som fått hederstiteln hertig- eller hertiginnedöme av vår nuvarande statschef, kung Carl XVI Gustaf.

Annons

Annons

Återigen förbisågs Härjedalen i processen. Finns det någon anledning till detta? Har härjedalingarna gjort något särskilt ont för att förtjäna detta kungliga avståndstagande?

Vi vet inte, och det kommer vi heller inte att få reda på. Beslutet att dela ut hertigdömen ligger enbart hos kungen och någon förklaring behöver inte ges. Om det skulle falla kungen i smaken att dela ut Härjedalen till en framtida prins eller prinsessa är härjedalingarnas egen vilja irrelevant. Det går nämligen inte att tacka nej.

Republikanska Föreningen firar i sommar 25 år. Det enda vi önskar oss i present är att vi ska kunna lägga ned vår organisation. Om kungen i framtiden vill ge Härjedalen den uppskattning som landskapet förtjänar föreslår vi ett annat sätt än att utse ännu ett hertigdöme till en nyfödd prins.

Abdikera, Carl XVI Gustaf. Det skulle verkligen vara en handling för Sverige, och på tiden.

Olle Nykvist, ordförande Republikanska föreningen

Alireza Akhondi, talesperson Republikanska föreningen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan