Annons

Annons

Annons

Vindkraften i Härjedalen

Debatt
Rättsosäkert kring vindkraften i Härjedalen menar SD

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Billy Anklew sitter i fullmäktige och kommer att ställa upp för SD i kommande val. Han menar att vindkraften skapar en rättsosäkerhet i Härjedalen.

Bild: Mikael Andersson

Annons

Att äga fastighet i Härjedalen innebär att man är i ett utsatt läge och att rättsosäkerhet gäller.

Risken finns att de medel man investerat i sin fastighet kommer att minska med hundratusentals ja, eventuellt miljontals kronor.

Hur kan det vara på det sättet? Jo, de styrande i Härjedalen med Socialdemokrater och Centerpartister i spetsen bedriver en politik som gör det fullständigt oförutsägbart om du skall våga investera i din fastighet eller ej, risken finns att du får se ditt fastighetsvärde sjunka med 30-50 % och samtidigt få din boendemiljö förstörd.

2012 beslutade de styrande i Härjedalen, Socialdemokraterna och Centerpartisterna att gå emot sin egen nyligen beslutande översiktsplan och vindkraftsplan som då löd på noll vindsnurror i Lillhärdal. Detta gjordes i en kupp, mot sitt eget kommunalråd och mot demokratin.

Annons

Annons

Dåvarande kommunalrådet Gottfrid Jonsson (S) som inte fanns med vid det ”kuppen” uttalade i pressen. ”Hur trovärdiga är ett fullmäktige efter det här, det är ett högst märkligt agerande och jag är både förvånade och besviken”, sade kommunalrådet Gottfrid Jonsson.

Efter det följde en lång process där förvaltningsrätten rev upp ett beslut med hänvisning till att fullmäktiges S-ordförande och ett av Centerns ”tunga namn” var jäviga. Detta struntade fullmäktige med S och C i spetsen fullständigt i och fattade samma beslut ytterligare en gång.

Det här är nu snart 10 år sedan och vän av ordningen kan fråga sig om något har blivit annorlunda?

Svaret på den frågan är att inget har förändrats och ingen kan vara säker på vad som gäller när ni äger fastigheter i Härjedalen. Helt plötsligt kan ni ha tiotals och eventuellt hundratals vindsnurror utanför ett fönster. Ni kan protestera och göra skrivelser men inget kommer att hjälpa så länge som Anders Häggkvist (C) och Lars Gunnar Nordlander (S) styr i Härjedalens kommun.

Drabbade fastighetsägare kommer att bli uppmanade att köpa rullgardiner så de slipper se eländet (den empati som fullmäktiges ordförande visade de drabbade i Lillhärdal).

Anders Häggkvist lovade att inga nya vindsnurror skall byggas innan en ordentlig utvärdering har gjorts av vindkraftsparker i Härjedalen i fråga gällande vad dessa gett i reda pengar och arbetstillfällen i kommunen. Detta lovade han inför valet 2018 och sedan högaktningsfullt ”glömde” han det löftet.

Annons

På min fråga under KS den 11 maj om när utvärderingen skall göras svarar han inte på frågan och det går bara att tyda på ett sätt. Någon utvärdering kommer inte att ske.

Annons

På min fråga om vem som skall ersätta fastighetsägare som redan nu sett sina fastighetsvärden sjunka med närmare 40 % på grund av vindsnurror vill han inte svara. Dessa människor får leva med blinkande ljus samt oljudet från snurrorna. Sedan svarar Häggkvist, ”Jag ser ju skidliftarna hemifrån hela tiden”.

Har någon hört talas om att fastighetsvärden raseras på grund av skidliftar, det är väl snarare tvärtom.

Det är den här inställningen och rättsosäkerheten vi härjedalingar och för den delen andra som äger fastigheter i Härjedalen får leva med om Socialdemokraterna och Centerpartisterna får fortsätta att styra kommunen.

För vad sker härnäst? Jo, vindindustriområdet Grubban i Ytterhogdal skall klubbas igenom på fullmäktige i juni, trots att utvärdering saknas!

Frågan är var kommer nästa etablering ske i Härjedalen? Vem eller vilka drabbas och till vilken nytta byggs dessa vindkraftverk?

Ett är säkert, en röst på S och C kommer att innebära en fortsatt hejdlös exploatering av Härjedalens natur.

Billy Anklew

Sverigedemokraterna

Billy Anklew, Sverigedemokraterna

Vindkraftverk på Åndberget utanför Lillhärdal.

Bild: Mikael Andersson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan