Annons

Annons

Annons

Härjedalen

Debatt
Det finns hopp om miljön i Härjedalen

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Slutsatserna som IPCC drar är att det är ”till minst 95 procent säkert” att människans utsläpp av växthusgaser är ”huvudorsaken” till den konstaterade uppvärmningen, skriver Gunnar Kjelldahl. Fotograf: Frank Augstein, TT

Annons

Som ett felskär i hög fart, eller som en brutal hockeytackling, som en käftsmäll, eller en kallsup. För många av oss kändes den senaste IPCC*-rapporten ungefär så. I rapporten som världens mest framstående klimatforskare tagit fram beskrivs läget som akut. Det är bråttom och förändring måste ske nu. Det här kom inte som en överraskning för oss, eftersom tidigare rapporter pekat åt samma riktning. Men ändå är det svårt att ta in. Ändå gör det ont.

Vi planetälskare har lärt oss att se hopp i de små framstegen och glädje i positiva förändringar av mindre karaktär. Vi har lärt oss att vi måste fira, även det minsta, helt enkelt för att orka kämpa vidare. Och firar, det är just vad vi gör just nu. För just när IPCC-rapportens budskap låg som en blöt filt över oss så hände detta, att, över alla våra förväntningar så fick vi in svar på vår partienkät från samtliga av Härjedalens partier. Den enkät med sjutton frågor med fokus på några av Sveriges just nu enskilt största klimat- och miljöfrågor kom alltså tillbaka ifyllda av vår kommuns nio aktiva partier. Om IPCC-rapporten kändes som en kallsup så kändes detta som guldströssel i en grå vardag, som choklad till kaffet, som en spegelblank sjö i kvällssol, som ... ja, ni fattar.

Annons

Annons

Än har vi inte nått några klimatmål, och de är faktiskt inte ens formulerade än, men att ha fått respons på enkäten från samtliga partier på den Härjedalska kommunpolitiska arenan känns som näst högsta vinsten. Är det nu det händer? Är det här startskottet för förändring? Är det under den kommande mandatperioden som vi får se tydligt formulerade miljömål, ambitiösa klimatstrategier och medborgardialoger kopplat till klimat? Kommer vi framöver inte gå bakåt i Aktuell Hållbarhets** kommunrankning utan faktiskt knappa in och ta en plats som är värd att nämna? Kommer vi att få se motioner och partipolitiska förslag som faktiskt är tydligt kopplade till klimatet, Agenda 2030 och värnandet av biologisk mångfald? Kommer partier framöver att ta våra medborgarförslag på allvar och låta dessa utredas på ett sätt som de förtjänar, och kanske till och med bifalla? Med tanke på hur sammanställningen föll ut så känner vi oss hoppfulla. Och då syftar vi inte bara på att samtliga partier valde att delta, utan också på en del av svaren som vittnar om att förändring är möjlig.

Vi är en grupp personer som arbetat hårt inför det som vi kallar "klimatvalet" och vi ser fram emot en massa mer choklad (ekologisk såklart) och guldströssel.

Åsa Palm och klimatvalskommittén

Nätverket för Hållbarhet i Härjedalen.

Åsa Palm från Nätverket för Hållbarhet i Härjedalen.

*The Intergovernmental Panel on Climate Change - Förenta Nationernas (FN) klimatpanel.

**Läs mer på aktuellhallbarhet.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan