Annons

Annons

Annons

Annons

Vemdalen

Insändare
Öppet brev till kyrkoherden för Härjedalens pastorat

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Ljusstakar i Vemdalens kyrka

Bild: Johannes Berndalen

Annons

Det har kommit till min kännedom att man nekat ett dop i Vemdalens kyrka i maj månad. Vid förfrågan från den uppringande personen var svaret att Vemdalens kyrka var fullbokad till och med augusti månad. Hur kan detta vara möjligt?

Med tanke på min inblick som tidigare aktiv lekman och förtroendevald under många år i Vemdalens församling, finner jag det högst osannolikt att vår kyrka skulle vara uppbokad hela sommaren. Det finns förvisso ett uppdämt behov att efter pandemin få komma till kyrkan för att döpa sina barn eller för den delen få en kyrklig vigsel. Kanske kan det handla om några fler än vanligt som vill boka dop och vigslar, men knappast mer än så.

Annons

Annons

Ett är säkert och det är att medlemsantalet i Svenska Kyrkans församlingar minskar stadigt år efter år. Att då stänga kyrkan för – som i det här fallet ett dop – befrämjar då inte viljan att tillhöra vår församling och kyrka.

Det är visserligen personalbrist i Härjedalens pastorat och frågan om varför det är så, är ytterligare något som behöver utredas. Svaret är inte enbart att det generellt är ont om exempelvis präster och musiker. Det finns lösningar på de flesta problem som uppstår om viljan finns. Här verkar det som att det inte finns varken vilja, fantasi, kommunikation eller förmåga att ta vara på de goda krafter och resurser som faktiskt redan finns hos oss. Det kan hur som helst aldrig vara rätt att stänga kyrkan och säga nej till ett barndop. I det aktuella fallet upplyste personen i fråga om att de vidtalat en till familjen bekant präst som dessutom tidigare döpt ett äldre syskon. Musiker hade man också ordnat.

Att kyrkan skulle vara stängd är ett obegripligt argument!

Vad händer om någon avlider? Är kyrkan stängd då också? Bevare mig väl om man i så fall måste vänta tills kyrkan öppnar igen i september. Jodå, jag vet att Länsstyrelsen inte skulle godta det. Jag hittar bara ett ord för hur det här är skött – SKANDAL!

Tack och lov att Hembygdsgården i Vemdalen finns som hälsade den unga familjen, bofast i byn, välkommen att döpa sitt lilla barn där, när man inte fick vara i ”Guds Hus”.

Jag önskar dem allt gott

Britt Gruving Fjellner

f d Kyrkvärd och f d förtroendevald

Annons

Annons

Till toppen av sidan