Annons

Annons

Annons

Valet i Härjedalen 2022

Så tycker kommunens fullmäktigepartier i frågor som rör klimatet

Var står partierna i kommunfullmäktige i frågor som rör klimatet? Det har Nätverket för hållbarhet i Härjedalen tagit reda på i en enkät.
– Det finns ett intresse för frågorna, något som vi kanske inte trodde innan, säger Theresia Hägglund.

Text

Enkäten med frågor och svar har sammanställts och offentliggjordes på Världsmiljödagen 5 juni.

– Vi vill hjälpa oss själva och övriga medborgare i kommunen att sätta sig in i hur partierna står i hållbarhetsfrågor för att kunna göra medvetna val i valet i september, säger Theresia Hägglund, som bor i Överberg och är engagerad i nätverket.

Frågorna som ställts till alla partier i Härjedalens kommunfullmäktige handlar om klimatet både på lokal och global nivå. 17 frågor har ställts, några exempel är om kommunen bör ha uppnått nollutsläpp till år 2035 för att bidra till att Sverige når sin del av Parisavtalet, om partierna vill ha avgiftsreduktioner inom kollektivtrafik, om de vill ta bort kommunens subventioner av den lokala flygplatsen samt om kommunen ska ställa krav på klimatneutralitet vid markanvisningar och exploateringsavtal.

Annons

Annons

– Övergripande så är det faktum att alla partier som sitter i fullmäktige nu har svarat på enkäten positivt. Det finns ett intresse för frågorna, något som vi kanske inte trodde innan, säger Theresia Hägglund.

Hon och nätverkets engagerade tycker också att de genom svaren de fått kan se en förskjutning i partiernas åsikter utifrån nätverkets tidigare erfarenheter.

– Vi har lagt ganska många medborgarförslag och fått avslag på dem. Till exempel ett om att vi vill att kommunen ska upprätta en koldioxidbudget. Den fick vi avslag på men nu har flera sagt sig vara positiva. Utifrån enkätresultatet skulle ett sådant förslag kunna gå igenom nu. Det är också positivt att flera partier från majoriteten tycker kommunen ska vara klimatneutralt 2035.

Nätverket är på gång med att skicka in ytterligare ett medborgarförslag om en koldioxidbudget berättar Theresia. I enkäten har Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Vox Humana svarat ja på frågan om de anser att Härjedalen ska anta en vetenskapligt baserad koldioxidbudget som följs upp årligen. Centerpartiet, Moderaterna, Sverigedemokraterna och Härjedalspartiet svarade nej.

– Det är kul att se hur partierna svarar och var de svarar olika. För mig personligen ger det en tydligare bild vad jag ska rösta på och jag hoppas enkäten ska vara till hjälp för andra, säger Theresia Hägglund.

Annons

Enkäten i sin helhet är publicerad på nätverkets hemsida.

Läs också:

Hur jobbar Härjedalen med klimatet? – nätverk granskar partier inför valet

Annons

Är Härjedalen hållbart? – ”Jag är tveksam”

Samtliga partier i fullmäktige i Härjedalens kommun har svarat på frågorna som Nätverket för hållbarhet ställt. ”Det är kul att se hur partierna svarar och var de svarar olika. För mig personligen ger det en tydligare bild vad jag ska rösta på och jag hoppas enkäten ska vara till hjälp för andra”, säger Theresia Hägglund.

Bild: Mikael Andersson

Theresia Hägglund, Överberg, Nätverket för hållbarhet i Härjedalen.

Bild: Mikael Andersson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan