Svenskarna kallas ofta för världens mest ensamma folk trots att forskning visar att svenskar inte är mer ensamma än de flesta andra nationaliteter; dock har vi många singelhushåll.

Problemet med ofrivillig ensamhet är dock stort över stora delar av den industrialiserade världen och forskning visar att ofrivillig ensamhet innebär en lika stor riskfaktor för att dö i förtid som rökning. Den ofrivilliga ensamheten ökar även risken för att drabbas av depression.
(Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.)
Annons
Annons
Under ett flertal år har vi levt med en pandemi hängande över oss och många har tvingats till isolering och ensamhet på ett sätt vi sällan annars har skådat.
Många tror att följdverkningarna och ohälsan som kommer att visa sig på grund av detta kommer att bli omfattande.
För ett par år sedan publicerade Karolinska institutet en vetenskaplig artikel som visade att personer som får vård i livets slutskede upplever att kraftig smärta kan avta, helt eller delvis, om en annan människa är närvarande och exempelvis stryker den sjuke lugnande på armen. Artikeln tog även upp hur skadligt det kan vara att bli bortvald i ett socialt sammanhang, att lämnas utanför aktiverar smärtsignaler i samma delar av hjärnan som när man gör sig fysiskt illa.
Tar då samhället hänsyn till ensamhet som en problemfaktor i arbetet mot en bättre folkhälsa? Vi som är verksamma i länets folkrörelser anser att det finns mycket att göra.
Vi har månat om människors hälsa både före, under och nu mot vad som förhoppningsvis är slutet av pandemin, men vi känner även att vi måste även stötta upp då de sociala funktionerna sviktar. Vi menar att det finns goda möjligheter för civilsamhället att bidra när det gäller möjligheten att förebygga ofrivillig ensamhet och psykisk och fysisk ohälsa genom den verksamhet vi bedriver.
Civilsamhället har alltid varit en anledning till att Sverige står starkt. Så är det givetvis i högre utsträckning än någonsin och därför måste civilsamhället fortsatt få möjligheten att vara starkt lång tid framöver för att hjälpa så många som möjligt, bland annat med att finna en god och sund social kontext.
Annons
Var tionde person över 75 år träffar inte anhöriga eller vänner mer än ett par gånger i månaden, många har mist sin livskamrat. Därför har seniororganisationerna tillsammans med de två största studieförbunden de samarbetar med utformat ett studiematerial i syfte att bryta isoleringen bland äldre. På studieförbunden får människor möjlighet att lära genom hela livet, utvecklas och lära tillsammans med andra människor.
Annons
Det är givetvis av vikt att det nu satsas medel för att studieförbunden och övriga aktörer i civilsamhället får möjlighet att hjälpa till att bygga upp det ideella skyddsnätet kring människor som vill lära för livet, röra på sig, skapa mötesplatser och stötta andra under olika omständigheter i livet.
Stora civilsamhällesaktörer som samlar goda, ofta ideella, krafter är bland annat frivilligorganisationer, studieförbunden och alla dess samarbetsföreningar, idrottsorganisationer och givetvis även Svenska kyrkan. Alla har ett enormt värde för samhället som helhet och för individerna i samhället i synnerhet.
De olika aktörerna inom civilsamhället samarbetar i hög utsträckning för att tillsammans minska den ofrivilliga ensamheten och den psykiska ohälsan samt för att öka delaktigheten och känslan av att ha goda sammanhang i livet!
Det görs en hel del i länet även från bland annat Region Jämtland Härjedalen. Under vecka 40 utspelar sig Fokusveckan för psykisk hälsa. 2022 är temat Ensamhet och vad vi kan göra för att bryta ensamheten både hos äldre och hos yngre.
Ämnet kommer att belysas genom föreläsningar och dialogsamtal i både fysisk och digital form och mer information samt program kommer framöver på Region JH hemsida (under sidan Folkhälsa).
Annons
Fakta: Vad är Folkrörelsen mot droger?
Folkrörelsen mot droger i Jämtlands län är ett nätverk bestående av ideella och idéburna organisationer och näringslivet som tillsammans arbetar för att minska användandet av droger och främja den psykiska hälsan för att skapa ett tryggt och attraktivt län. Vi vill visa på alla goda alternativ som finns i stället för droger och för att motverka psykisk ohälsa och ofrivillig ensamhet.
Nätverket är en självständig del i länets samlade arbete mot droger – Mobilisering mot droger.
Annons
Folkrörelsen mot droger Jämtlands län:
Attention Jämtland Härjedalen, Marina Eriksson
Frivilliga samhällsarbetare, Carin Burman
Svenska kyrkan, Hanna Brande
Nattvandring.nu, Nils-Ivar Odelberg
CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, Thomas Andersson
Jämtlands läns brukarråd, Roland Sundström
KSAN Kvinnoorganisationernas Samarbetsråd i Alkohol- och Narkotikafrågor, Britt Fredenman
LO Mellersta Norrland, Per-Göran Skoog
Länsförsäkringar Jämtland, Anna Karin Lindeberg
ICA Supermarket, Thomas Kronlund
HOLODEC AB, Nicklas Eriksson
Röda Korset i Östersunds kommun, Bengt Marsh
PRO Jämtlands län, Leif Persson
SPF Seniorerna Jämtland Härjedalen distrikt, Martin Rolén
SKPF Pensionärerna, Britt Wikman
Studieförbundet ABF JH, Eva Malm
Annons
Studieförbundet Bilda, Göran Backlund
Studieförbundet Folkuniversitetet, Magnus Nordqvist
Studieförbundet Medborgarskolan, Micael Swan
Studieförbundet Vuxenskolan, Martin Björnwall
Studieförbundet Ibn Rushd, Maha Alhaddad
Studiefrämjandet Mitt, Sylvia Gutierrez
NBV, Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet, Stefan Olsson
IOGT NTO, Björn Sandal
JUNIS, Maria Westerlund
MHF, Motorförarnas helnykterhetsförbund, Bo Bergkvist
UNF, Ungdomens nykterhetsförbund, Ida Lundeberg
RF-SISU Jämtland Härjedalen, Anna Ottosson-Blixth
Nätverket 100% ren hårdträning Jämtlands län, Tony Svensson
Jämtlands Basket, Peter Johansson
Brunflo IF, Robin Grenholm
Ope IF, Christer Thylin
Frösö IF, Torbjörn Ryman
IFK Östersund, Rolf Ejvegård
Östersunds FK, Mårten Ulander
ÖGIF Friidrott, Pär Johansson
Ytterhogdal IK, Leif Nilsson
Östersunds Ishockeyklubb, Nisse Höglund