Annons

Annons

Annons

Annons

Fiskelycka i Härjedalen 2022

Årets Fiskeliga i Härjedalen är igång – Magnus jätteröding gav seger 2021

Den 18 juni startade Fiskeligan i Härjedalen. Tävlingen är enkel, det är bara att ta med sig fiskespöet och ge sig ut i landskapets och kommunens många sjöar, bäckar och älvar för att försöka fånga fisken du alltid drömt om. Förutom äran så finns fina priser att vinna.

Text: 

Vinnare av Fiskeligan i Härjedalen 2021, Magnus Wordén i Ljusnedal. Foto: Privat

Annons

Förra året blev det Magnus Wordén i Ljusnedal som tog hem Fiskeligan, med en röding på knappt 2,7 kilo. Frågan är vem som kommer att vinna sommarens upplag som alltså drar igång den 18 juni.

Fiskeligan är indelad i tre tidsperioder. 18 juni – 10 juli, 11 juli – 31 juli och 1 augusti – 21 augusti. Tävlingen är ett samarbete mellan Härjedalens kommun, fiskeorganisationerna, Ekbergs Fritid och Fiske och Tidningen Härjedalen.

General för tävlingen är en av Härjedalens riktiga fiskeveteraner, Sune Halvarsson i Hedeviken.

Tävlingsregler

* Du får fiska i alla vatten inom Härjedalens landskap eller kommun som är upplåtna för allmänt fiske eller där fiskekort används.

* Tävlingen omfattar sex fiskarter: Harr, öring, röding, sik, abborre och gädda.

Annons

* Fångsten ska tas med handredskap. Du får ta hjälp av andra personer för att håva fisken, men i övrigt får ingen annan hjälpa dig.

Annons

* För att en fångst ska godkännas måste alla begärda uppgifter om fisken finnas med samt att fångsten ska vara bevittnad av en person. Uppgifterna mejlas till sune.halvarsson@hedeviken.st. Vill du ha ett fångstformulär att fylla i så kontakta Sune Halvarsson.

* De uppgifter som måste vara med är art; vikt; längd; fångstplats (vatten samt fiskevårdsområde); namn samt telefon till den som bevittnat fångsten samt namn på fiskare med hemort. Skicka också med kontaktuppgifter, namn, adress, telefon och mejl (dessa publiceras inte).

* En bild på dig och fisken ska bifogas i fångstanmälan. Skriv också hur du lyckades fånga fisken.

* Tänk på att väga den fångade fisken så noga som möjligt. Några få gram kan avgöra slutstriden i fiskeligan.

* Sätt gärna tillbaka fisken när du vägt och fotograferat den, om den är oskadd och du vet att den inte ska ätas.

Vinnare

Fiskens vikt omräknas med hjälp av ett poängsystem som utgår från Sportfiskeförbundets regler. Vinnare utses i varjetävlingsperiod, och priset är ett årskort i något av fiskevårdsområdena i Härjedalen. Vinnaren av den totala poängligan får ett presentkort på 3000 hos Ekbergs Fiske och Fritid i Vemdalen. Alla som anmäler sina fångster deltar i utlottningen av fina priser. Samtliga ungdomar under 16 år som deltar får ett pris skänkt av Ekbergs i Vemdalen.

Fototävling

Ta din bästa fiskebild och ha chans att vinna pris! Bilden ska på något sätt ha med fiske att göra, det kan vara allt från vackra vyer till en klassisk fångstbild. Bilder mejlas till sune.halvarsson@hedeviken.st (Vi förbehåller oss rätten att använda bilderna i framtida publiceringar i Tidningen Härjedalen). Flera bilder från förra årets fiskeliga hittar du här på sidan.

Annons

Annons

Härjedalens fiskechampion 2022

Under hela året kan du rapportera fina fångster med bild till sune.halvarsson@hedeviken.st och vid årets slut utser Härjedalens kommun årets fiskechampion. 2021 blev det Anton Helmersson i Sveg som drog en öring på 4,2 kilo. Han vinner en tavla målad av Ingrid Fladvad, samt ett presentkort värde 1000 kr från Ekbergs Fiske.

Skitfiske på er alla

/Redaktionen

Tilda Mattsson drog en öring i Ulften.

Bild: Foto: Privat

Jonathan Nyström Öster fick en gädda Västra Vattnan

Bild: Foto: Privat

Fiskeligan 2021 Johan Eriksson öring Hundsjön

Bild: Foto: Privat

Elmer Karlberg fick en gädda i Ransjön.

Bild: Foto: Privat

Anton Helmersson drog en gädda i Ljusnan vid Sveg.

Bild: Foto: Privat

Annons

Första fisken? Anna Wiksten fick en fin abborre.

Bild: Foto: Privat

Annons

Alexander Halvarsson med en fin abborre.

Bild: Foto: Privat

Eva Edejern fångade en öring i Storhån.

Bild: Foto: Privat

Storfiskaren Niklas Köhler med en fin öring.

Bild: Foto: Privat

Ingela Hansson fick en abborre i Östra vattnan.

Bild: Foto: Privat

Annons

Annons

Till toppen av sidan