Annons

Annons

Annons

Sveg

Insändare
Sveg behöver ett kulturhus

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Gamla tingshuset i Sveg borde byggas om till kulturhus tycker insändarskribenten.

Bild: Stefan Persson

Annons

Sveg och Härjedalen är värt ett kulturhus, som kan visualisera den mångfasseterande beskrivningen som skapar och ger rättvisa till ”landskapet som Gud glömde”. Det var ett epitet som vi fick lära oss i småskolan, tillsammans med hembygdskunskap och historia, till exempel vid Myrmalmsframställningen, som är Härjedalens vapen.

Frågesporter genom åren tog upp saker som landskap utan stad, avsaknad av tågförbindelse? Då kunde jag känna att epitetet besannades!

Annons

Annons

Som liten var jag stolt över Svegs gatusystem, några likt boulevarder och närheten till den blodåder som Ljusnan är. De voluminösa trähusen från början av 1900-talet. Sveg, som ett välordnat aktivt och livligt samhälle, med en mittpunkt och all tänkbar service.

Sveg i dag, flera av de karaktärsfulla husen är lappade, lagade, ommålade i fel färg. Nybyggnationer utan hänsyn till den helhet som fanns. Den stora gröna industrirevolutionen blir inte Härjedalens framtid. Turismen är och förblir framtiden, tillsammans med flora och fauna.

På Facebook, om Härjedalen, bilder som läggs ut, vilken kärlek! Att erbjuda besökare och bofasta ett kulturhus uppkallat av ortens välkände son, Henning Mankell. Plats – Tingsrättens domsaga (från 1879/ 1920). Kulturarvet kan visas inom alla kreativa uttryck samt landskapets historia. Fasta utställningar likväl temporära. Fjällmuseet i Funäsdalen som förebild. Kunna skapa upplysning, stolthet och ge självkänsla med ... kultur.

Sveg är värt detta!

Hans Rooth, född i Sveg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan