Annons

Annons

Annons

Sveg

Insändare
Härjedalens kommun motsätter sig beslut om hastighet

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Arkivbild

Bild: Ingmar Reslegård

Annons

Det blev riktigt bra när hastigheten på väg 84 mellan Älvros och Sveg höjdes från 80 till 90 km/h och välkomnades säkert av många bilister. Men att Härjedalens kommun envisas och trilskas med att behålla hastigheten 60 km/h på den korta sträckan inom TBO, inom tättbebyggt område på östra infarten till Sveg, reagerar jag mycket starkt på.

Dessa 60-skyltar lägger ett löjets skimmer över Sveg och Härjedalens kommun.

Annons

Annons

Länsstyrelsen beslutar om hastigheten utanför TBO. För Trafikverket spelade val av hastighet ingen roll förutsatt att Länsstyrelsen och kommun gick varann till mötes, men så blev det inte. Kommunen ”ville inte” ändra tillbaka sina lokala trafikföreskrifter till 70 km/h, även fast Länsstyrelsen gjorde det på sin ”del” som ansluter emot tättbebyggt område.

Kommunens argument var att de ska se över sina hastigheter inom TBO och införa jämna hastighetssteg 40 – 60 istället för 50 – 70. När detta ska ske vet vi inget om, inte ens Trafikverket.

Att trappa upp hastigheten i tre steg 50 – 60 – 70 strider mot normerna och är nånting jag aldrig stött på i mitt trafiksäkerhetsarbete, jag upplever det ogenomtänkt handlagt. Gör om och gör rätt och montera ner dessa 60-skyltar. Jag gissar att det är handläggningen och nedskrivandet av de lokala trafikföreskrifterna som är den stora belastningen.

Clemens Ludvigsson fd Trafikingenjör

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan