Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaHärjedalen

Mikael Andersson
Redaktionsrutan: Älskade och hatade internet

Text: 

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Bild: Henrik Nyblad

Annons

Som journalist har internet alltid varit en självklart del av mitt arbete. Så även sociala medier, åtminstone de senaste dryga tio åren. Men det är med en slags hatkärlek.

Ärligt talat så kan jag ibland längta efter den tiden när vi journalister hade ett större monopol på informationsflödet. Missförstå mig rätt här nu, jag är absolut för yttrandefrihet och tryckfrihet. Alla har numera en möjlighet att sprida information till resten av mänskligheten. Helt ofiltrerat. I grunden är det något positivt för en öppen demokrati, men jag kan ändå inte låta bli att känna en viss ... tveksamhet.

Annons

Annons

Med den fria informationshantering vi har idag sprids också väldigt mycket tok. Inte bara osanningar, men väldigt mycket ogenomtänkt, elakheter, ironi som nästan ingen förstår och inte minst yttringar gjorda i affekt. Saker vi inte kan ta tillbaka eftersom allting lagras. Och tar vi bort det finns det alltid någon som lyckats ta en skärmdump och kanske delar det vidare.

Jag tror inte vi alltid själva förstår konsekvenserna av att till exempel lägga upp bilder, eller för den delen dela bilder och inlägg på sådant som upprör oss. Ta bilder på brottsoffer – visst kan det finnas ett värde i att väcka känslor, opinion och kanske förståelse kring någon som drabbats av ett brott – genom att visa en bild på konsekvenserna. Men hur kommer bilden att användas, i vilka sammanhang och med vilka syften? Och vad säger personen själv som blivit utsatt om att en bild på honom/henne lever sitt eget liv på internet i generationer?

Journalister har press- och yrkesetiska regler att förhålla sig till, regler som handlar mycket om att värna och väga den personliga integriteten mot allmänintresset. Det kan vara klokt att tänka i de banorna för fler, eller åtminstone tänka ett varv till innan man trycker på publicera.

Mikael Andersson

Chefredaktör, ansvarig utgivare

Tidningen Härjedalen

Annons

Annons

Till toppen av sidan