Annons

Annons

Annons

Funäsdalen

”Det är viktigt med en idrottsplats” – men föreningar ska sköta dem

I flera år har Härjedalens kommun och Funäsdalen IF fört diskussioner om att föreningen ska ta över idrottsplatsen, men utan att komma fram till en lösning. Ett beslut från flera år tillbaka är att föreningar ska ta över och drifta sådana anläggningar.
– Vi tror att de blir bättre skötta och till en lägre kostnad om föreningen gör det, säger Lars- Olof Mattsson (M).

Text

”Som jag förstått det pågår de i en vänskaplig och konstruktiv anda. Men man har inte lyckats komma i mål”, säger Lars-Olof Mattsson (M), ordförande i samhällsutvecklingsutskottet .

Bild: Ulrica Dahlqvist, Mikael Andersson

Annons

Varför frågan om drifter av Funäsdalens IP blivit en långbänk har inte Lars-Olof Mattsson (M), ordförande i samhällsutvecklingsutskottet något svar på.
– Jag är inte med i konkreta diskussionerna men som jag förstått det pågår de i en vänskaplig och konstruktiv anda. Men man har inte lyckats komma i mål, säger han.
En av anledningarna till att Funäsdalens IF inte vill ta över enligt nuvarande premisser är att det krävs för mycket för att rusta upp den utifrån nuvarande skick. Eldsjälen Jan Ravald drar sig i en tidigare artikel tillbaka till idrottsplatsen glansdagar och sa där: ”Hur ska föreningen kunna ta över en idrottsplats som är så förfallen som den här?”.
– Det är viktigt med en idrottsplats i Funäsdalen och vi måste hjälpas åt att se till att den finns. Men när vi lämnat över till exempel elljusspår till föreningar så har de fått ett bidrag för ny belysning, det är sådan sak som skulle kunna göras om föreningen är villig att ta över. Vi lämnar inte bara över och struntar i det, det har alltid varit så att man fått med sig en slant, säger Lars- Olof Mattsson.
Varför vill inte kommunen driva idrottsplatser och motsvarande anläggningar?
– Vi tror att de blir bättre skötta och till en lägre kostnad om föreningen gör det, än att kommunen ska ha en anställd för det. En förening kan få sponsring från det lokala näringslivet, som kommunen inte kan. Betongparken som byggdes i Funäsdalen är ett bra exempel på det. Om en lokal förening står för skötseln så ökar också engagemanget.
Hur länge kan kommunen ha ansvar för driften för Funäsdalens IP om ingen överenskommelse görs?
– Jag har svårt att tänka mig att en idrottsplats skulle stängas. Det finns ingen tidsgräns på det sättet, men det kan ju gå ut övers skötseln. Framtiden vore tryggare om föreningen tog över.
Gör inte nuläget med positiv inflyttning till Funäsdalsområdet och mer skatteintäkter att det borde finnas utrymme för att kommunen driver IP?
– Skatteintäkterna ökar men kostnaderna ökar snabbare än det. Det är hela tiden en avvägning vad vi har råd med, och vi har de pengar vi har. Syftet med att föreningarna tar över är inte att det ska bli sämre skötta, utan bättre, säger Lars-Olof Mattsson (M) .

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan